Imprumuturile anterioare de la FMI au adus taxe mari si proteste sindicale

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 15:13
1683 citiri
Imprumuturile anterioare de la FMI au adus taxe mari si proteste sindicale

Un posibil nou acord cu Fondul Monetar International nu aduce numai bani si avantaje pentru economia nationala, ci si impune unele conditii foarte stricte si destul de greu de respectat.

Cele zece imprumuturi acordate de FMI pana acum Romaniei au impus unele masuri dure, precum inghetarea salariilor, majorarea taxelor si impozitelor, dar au condus si la proteste ale sindicatelor nemultumite de politica economica a guvernelor, informeaza postul Realitatea TV.

Pe de alta parte, aceste acorduri cu Fondul Monetar International au avut si consecinte pozitive. De exemplu, disciplina financiara impusa de FMI a fost o garantie pentru alte imprumuturi si investitii straine.

Actualul acord pe care Romania il negociaza cu FMI este cel de-al unsprezecelea. Ultimul imprumut a fost acordat in 2004. Conditiile puse la acea vreme de catre expertii Fondului au determinat Guvernul sa ia masuri care au starnit nemultumirea populatiei.

Blocarea majorarilor salariale, dar si masurile luate pentru reducerea deficitului de cont curent sau diminuarea inflatiei au dus la proteste sindicale. La nici doi ani de cand Guvernul Nastase a incheiat acest acord, Guvernul Tariceanu a decis rezilierea acordului cu FMI.

Reprezentantii FMI promiteau in anul 2003 o redresare a economiei prin respectarea conditiilor puse Romaniei in momentul semnarii celui de-al doilea acord din timpul guvernarii Nastase.

Primul acord semnat de Romania cu FMI a fost insa in 1975. Pana la revolutia din 1989, au mai fost incheiate alte doua aranjamente cu institutia - in 1977 si 1981. Toate au fost conditionate de respectarea cu strictete a unor parametri economici.

Dupa Revolutie, primul acord a fost incheiat in 1991 si a fost conditionat de stabilizarea economiei, liberalizarea preturilor si reducerea inflatiei. Au urmat alte patru acorduri in care conditiile puse au fost destul de dure pentru Romania.

In 1999 FMI a cerut intre altele, privatizarea TAROM, SIDEX si ALRO plus inchiderea BANCOREX si a combinatului Comtim si concedierea a peste 3600 de persoane angajate la aceasta societate din Timisoara. Lipsa fondurilor a facut ca in acea perioada porcii crescuti in combinat sa nu aiba cu ce sa fie hraniti.

Pe langa banii pe care Romania i-a primit de la FMI, beneficiul de pe urma acestor acorduri a fost disciplina financiara impusa Romaniei, dar si usurinta cu care au fost obtinute alte imprumuturi de la institutiile internationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imprumuturi, # fmi, # taxe, # consecinte, # romania , #stiri FMI