Investitiile in piata imobiliara din Romania ar putea creste cu 30% in 2011

Luni, 21 Februarie 2011, ora 12:35
1998 citiri
Investitiile in piata imobiliara din Romania ar putea creste cu 30% in 2011

Volumul investitional in piata imobiliara din Romania ar putea avea o crestere de cel putin 30% in acest an, ajungand la aproximativ 400 milioane euro, estimeaza directorul de marketing al Be Igloo, Nimrod Zvik, citat de NewsIn.

"Romania este deja un teren cunoscut pentru investitorii internationali, datorita reputatiei de una dintre cele mai ravnite locatii pentru plasat bani pe care o avea in 2008. 

In momentul in care oamenii de afaceri straini decid ca e momentul oportun pentru investitii, atunci Romania va intra pe lista lor scurta. Unii vor renunta, speriati de instabilitatea economica locala, dar altii vor miza pe redresarea realitatii economice si vor veni aici.

Tocmai de aceea, estimez ca volumul investitional va avea o crestere de cel putin 30%, ajungand cam la 400 milioane euro", a declarat Nimrod Zvik.

Reprezentantul Be Igloo (organizatie de vanzari pe real estate pentru Fondul de investitii norvegian Romania Invest) precizeaza totodata ca ritmul de crestere estimat pentru 2011 este aproape de media europeana a ultimilor zece ani.

"Primele semne de revigorare europeana s-au simtit in trimestrul IV al anului 2010. Investitorii au inceput prin a juca precaut. Ei au ales sa isi plaseze banii in segmentul comercial - birouri, mall-uri si spatii industriale.

In 2010, pe aceste segmente s-a resimtit o crestere de peste 50% fata de valoarea atinsa in anul 2009, adica 95 miliarde euro, potrivit cifrelor provenite de la partenerii internationali ai Be Igloo.

Compania estimeaza ca acest ritm de crestere se va pastra si in 2011, cand volumul investitiilor se va majora cu 20-25%, pana la 120 miliarde euro. Aceasta cifra, similara cu media europeana a ultimilor zece ani, de 125 miliarde euro, ne duce cu un pas mai aproape de o piata imobiliara stabila. Iar stabilitatea europeana aduce stabilitate locala", mentioneaza oficialul Be Igloo.

De asemenea, dupa cativa ani de stat in expectativa, investitorii imobiliari din Europa au inceput sa se dezmorteasca, potrivit organizatiei de vanzari. In ultimele sase luni, nivelul investitiilor in Europa a crescut in medie cu 40%.

"Contextul european favorabil, cumulat cu semnalele pozitive din Romania ar trebui sa insemne rezolvarea problemelor pe care le avem acum. Desigur, acest lucru nu o sa se intample peste noapte si este nevoie de rigurozitate din partea statului roman.

Dar, daca pe langa elanul investitional international, anul acesta o sa fie intr-adevar o evolutie a PIB de pana la 1,5%, iar in urmatorii doi ani vom avea o crestere economica pana la nivelul din 2008, cum a prognozat FMI, atunci suntem pe calea cea buna", mai afirma Nimrod Zvik.

Totodata, directorul de marketing al Be Igloo spune ca este de asteptat sa se schimbe si preferintele investitorilor. Astfel, daca anul trecut acestia alegeau sa cumpere proprietati din segmentul comercial, in perioada de revenire imobiliara europeana, ar trebui sa se resimta un apetit crescut si pentru proiectele rezidentiale.

"In Romania, apartamentele noi sunt o necesitate. In conditiile in care statisticile arata ca media de persoana/camera in Bucuresti este de 1,5, constructia de proiecte vandabile, pe care romanii sa si le permita, dar si de calitate este absolut necesara.

Astfel, in conditiile in care nevoia exista, iar piata permite dezvoltarea de proiecte cu costuri reduse, este inevitabil ca investitorii sa simta si sa speculeze aceasta parghie", a adaugat Nimrod Zvik.

Potrivit acestuia, inca un an de instabilitate economica, disponibilizari si consum redus poate insemna inca un val de trieri printre proiectele si investitorii de pe piata.

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#apartamente, #investitii, #piata imobiliara , #stiri FMI