Investitorii continua sa evite Europa de Est

Marti, 02 Iunie 2009, ora 14:14
1040 citiri
Investitorii continua sa evite Europa de Est

 Europa de Est a pierdut o parte importanta din afluxurile de investitii destinate pietelor emergente si, desi a profitat de pe urma unui apetit mai ridicat pentru risc, o recuperare este inca departe, atata vreme cat jucatorii importanti stau pe margine, scrie Newsin.

Companiile de monitorizare a fondurilor de investitii au observat o crestere a volumului investitiilor in tarile dezvoltate, dupa ce pietele au atins un mimim in martie.

Insa fondurile de investitii au parasit Europa emergenta, din cauza temerilor investitorilor privind problemele din regiune.

Desi bursele din Europa Centrala si de Est au inregistrat cresteri de pana la 50%, din martie, si monedele din regiune s-au apeciat cu 10%, cresterea a fost marcata de fluctuatii si de asumarea de riscuri pe termen scurt.

"Avand in vedere ca investitorii sunt inca sceptici si se ghideaza numai dupa vestile care sunt foarte sigure, din pacate, asa ceva nu exista in Europa centrala,", a spus Koon Chow, strateg in cadrul Barclay's.

Temerile continue privind situatia bancilor si posibilitatea ca o tara sa ceara finantare din exterior raman principalele riscuri pentru fostele economii comuniste din Europa.

Datele grupului EPFR Global, specializat in monitorizarea fondurilor, arata ca afluxul de capital in fondurile de investitii din Asia, mai putin din Japonia, au urcat la 6,9 miliarde dolari pana la ora actuala, in continua crestere din aprilie.

Fluxurile de fonduri din America Latina au crescut cu un ritm stabil la 3,8 miliarde dolari.

Dar fondurile din Europa emergenta s-au confruntat cu iesiri de capital de la inceputul anului, in total de 792 milioane dolari, mai ales in Cehia, Ungaria si Polonia.

Amenintarea socurilor sistemice a inceput sa fie resimtita pe piata emergenta europeana, in contextul temerilor legate de deprecierile valutelor din statele Baltice.

"In ciuda imbunatatirii apetitului global pentru riscuri, pietele din Europa Centrala si de Est continua sa para usor instabile", a anuntat Danske Bank intr-o nota publicata luni.

De asemenea, din cauza dependentei puternice de exporturi si imprumuturi straine, Polonia, Cehia si Ungaria au fost puse sub presiuni mai mari decat alte regiuni in fata incetinirii cresterii economice, cresterii ratei somajului sau a deficitelor fiscale.

Ungaria, ce a beneficiat de un pachet de ajutor de 25 miliarde dolari din partea Fondului Monetar International (FMI), a reluat licitatiile de obligatiuni, dupa o pauza de un an si jumatate.

Marjele de profit au scazut insa in toata regiunea, dupa o perioada scurta de crestere ce a urmat falimentului gigantului bancar american Lehman Brothers, pietele internationale de credit suferind de o lipsa severa de lichiditati.

Perioada de recuperare se va prelungi insa, avand in vedere ca deficitele bugetare ale statelor din Europa centrala au depasit pragul de 3% din produsul intern brut (PIB), spulberand sperantele unei adoptari rapide a monedei unice, iar problemele guvernelor legate de refinantare au indepartat investitorii.

"Cea mai mare problema o reprezinta refinantarea datoriilor.

Acesta este principalul risc privind atragerea de noi investitori", a declarat Lars Christensen, analist al pietelor emergente la Danske Bank.

"Momentan nu vedem prea multi investitori dispusi sa isi asume riscuri pe termen lung", a adaugat acesta.

Evolutia cursurilor monedelor din regiune s-a stabilizat, dupa o perioada de cresteri, condusa de zlotul polonez, care s-a apreciat cu 10% de la nivelul minim atins in februarie.

Cel mai recent sondaj Reuters, datand din 8 mai, miza pe niveluri mai scazute ale forintului ungar, coroanei cehesti si leului in urmatoarele trei luni, urmand apoi perioade de crestere in ultima perioada a anului.

Chow a declarat ca, in ciuda faptului ca regiunea va beneficia de o perioada pozitiva, rezultatele vor fi limitate atat timp cat jucatorii de amploare nu se vor implica si temerile legate de regiune se vor mentine.

"Cred ca ne aflam la inceputul unei perioade de recuperare. Insa turbulente vor exista in continuare", a declarat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#bugetar, #deficit, #finantare, #fmi, #fonduri, #investitori , #stiri FMI