Ion Antonescu: O amnistie fiscala ar fi potrivita pentru Romania

Sambata, 14 Martie 2009, ora 10:55
1536 citiri

Omul de afaceri Ion Antonescu, fost secretar de stat in Ministerul Culturii, crede ca Romania poate depasi criza cu ajutorul a trei ministere, Finante, Justitie si Interne si ca aplicarea impozitelor datorate statului la venitul net, si nu la cel brut, ar salva economia de recesiune.

Managerul hotelului Marshal considera ca Romania nu are cum sa aiba o crestere economica anul acesta.

El spune ca a identificat cateva din masurile care ar fi in folosul statului, dar si al antreprenorilor. In primul rand, o cooperare intre ministerele de Justitie, Finante si Interne ar fi binevenita in contextul masurilor propuse de acesta. "Avem dezavantajul ca foarte multi oameni buni de la Ministerul de Finante s-au dus in mediul privat, subliniaza Antonescu.

Daca ar fi ministru de Finante, omul de afaceri ar veni cu cateva propuneri, chiar daca munca de cercetare ar dura ceva mai mult.

"As studia dinamica profitului firmelor, de-a lungul timpului. Daca o firma e pe pierdere de mai mult de doi ani, inseamna ca este o problema". Adevaratul clasament ar putea fi acela in care se demonstreaza cat a platit fiecare firma taxe si impozite statului. "Primii zece directori de la aceste firme ar fi directorii mei".

O alta masura pe care ar lua-o omul de afaceri ar fi aceea de constituire a unei culegeri de spete cu procesele pierdute de ministerul de finante pe cazurile de evaziune fiscala. El crede ca, din anul 1990 incoace, 95% din metodele de evaziune fiscala au fost identificate.

"As lua toate cazurile de evaziune fiscala pierdute in instanta si as vedea unde s-a gresit". Culegerea de spete ar trebui pusa, in opinia acestuia, pe site-ul ministerului de Justitie, sa fie vazuta de toti agentii economici. "Daca ar fi din cauza oamenilor mei, la a treia greseala i-as da afara, iar angajatului care a gresit i-as imputa contravaloarea", continua Antonescu.

Amnistie pentru toata populatia

"E foarte greu acum sa mai iei pe cineva la intrebari cum a facut banii", explica Antonescu, referindu-se la faptul ca aminsitia fiscala ar fi un nou inceput pentru contabilizarea averilor oamenilor. "Dau acum o lege si nu ma mai intereseaza cum ai facut pana acum banii, si trag o linie". Verificarea si controlul vor fi insa esentiale, daca aceasta lege ar fi votata.

Amnistia fiscala ar trebui sa functioneze pentru toata populatia Romaniei, fiecare cetatean sa declarare pe proprie raspundere ce avere are. ". Nu trebuie sa inventam noi ceva, putem lua si ce e bun la altii".

Tot din functia de ministru de Finante, antreprenorul sugereaza controale doar la cei care sunt pe pierderi.

Fara imprumut de la FMI, anul acesta

Ion Antonescu vede cheia succesului economiei romanesti la Ministerul de Finante. Daca l-ar conduce, ar fi atent la studiul privind profitul firmelor de la infiintare pana in prezent. "Vad daca societatea comerciala are pierdere sau este pe zero ori are un profit foarte mic. Daca este asistata si de o firma de consultanta, atunci impozitez cu 16 % valoarea contractului de consultanta, pentru ca rolul consultantei este tocmai acela de a te invata cum sa cresti profitul, nu cum sa pierzi", mai spune acesta.

"Maresalul", asa cum este numit directorul hotelului Marshal, nu este de acord cu imprumutul de la FMI, el gasind alte metode de a face rost de bani. Printre acestea se numara scoaterea la suprafata a veniturilor din evaziune fiscala; ar acorda un comision bancar mai mare (dar, oricum, mult mai mic decat comisionul platit catre FMI) la romanii care au economii in valuta, atat in bancile din Romania cat si in bancile din strainatate.

Daca, totusi se obtine acest imprumut, Romania ar avea de suportat consecinte: conditii dure pentru imprumut impuse de FMI, cresterea TVA, cresterea impozitului pe profit; alte taxe si impozite.

El apreciaza ca foarte multe firme private vor da faliment sau se vor inchide, pentru ca nu mai merita sa-ti pierzi sanatatea pentru un profit mic.

#amnistie fiscala, #criza, #ministrul de finante , #stiri FMI