Irlandezii au protestat impotriva planurilor de austeritate

Duminica, 28 Noiembrie 2010, ora 00:48
1520 citiri
Irlandezii au protestat impotriva planurilor de austeritate

Circa 50.000 de irlandezi au protestat sambata in centrul Dublinului fata de planul de austeritate al guvernului, prezentat ca o conditie esentiala pentru a primi ajutorul de la UE si FMI de care tara are nevoie ca sa evite falimentul si ca sa reduca un deficit bugetar considerat "astronomic", potrivit Newsin.

Manifestantii au plecat de pe cheiul Liffey catre General Post Office, locul simbolic din centrul capitalei, unde, in 1916, a fost citita declaratia de independenta.

Protestatarii au strigat "noi suntem poporul, noi avem voturile" si au purtat o pancarta pe care scria "Exista o cale mai dreapta si mai buna".

Ei spun ca reducerile bugetare nu sunt necesare si ca de fapt, autoritatile vor sa salveze de la faliment bancile, nu Irlanda.

Unii protestatari sunt de parere ca guvernul trebuie indepartat de la putere si convocate alegeri.

Sindicatele au chemat la mobilizare impotriva planului de austeritate, considerat "o declaratie de razboi impotriva muncitorilor cel mai prost platiti".

Ordinea la miting a fost asigurata de 700 de politisti si un elicopter.

Masurile de austeritate anuntate miercuri de guvernul irlandez prevad reduceri bugetare de 15 miliarde de euro si o crestere a impozitelor pana in 2014.

Alocatiile de somaj si ajutoarele acordate familiilor vor fi reduse, la fel si pensiile functionarilor si salariul minim. In plus, aproape 25.000 de locuri de munca vor fi desfiintate in sectorul public.

Planul vizeaza aducerea deficitului public la 3%, in conditiile in care in prezent a ajuns la o valoare uriasa, de 32% din PIB. 

#planuri de austeritate, #ue, #fmi, #faliment, #irlanda , #stiri FMI