Islanda doreste un acord cu FMI pentru a-si salva economia

Miercuri, 22 Octombrie 2008, ora 11:55
1678 citiri
Islanda doreste un acord cu FMI pentru a-si salva economia

Guvernul islandez a anuntat marti ca spera sa ajunga la un acord cu Fondul Monetar International pentru un plan de salvare a economiei islandeze, in urmatoarele doua zile, transmite AFP. "Sper ca un acord cu FMI va fi convenit in scurt timp", a declarat prim-ministrul islandez la sfarsitul unei reuniuni a consiliului de ministrii.

Intrebat in legatura cu conditiile pe care Fondul ar putea sa le impuna in schimbul unui credit, conditii care de obicei sunt foarte stricte, premierul islandez a apreciat ca nici una din aceste conditii nu este inacceptabila.

Daca Islanda va primi o linie de credit de la FMI ar deveni prima tara occidentala care recurge la ajutorul Fondului dupa Marea Britanie in 1976. Sistemul financiar si moneda islandeza au fost grav afectata de criza financiara internationala, iar guvernul a fost nevoit sa nationalizeze toate cele trei mari banci din Islanda. Saptamana trecuta o delegatie oficiala din Islanda s-a deplasat la Moscova pentru a negocia obtinerea unui imprumut de urgenta in valoare de patru miliarde de euro (5,45 miliarde dolari).

Potrivit unui articol publicat luni in cotidianul Financial Times, Islanda urmeaza sa anunte in scurt timp organizarea unui plan de salvare de sase miliarde de dolari (4,5 miliarde euro), care ar regrupa FMI dar si mai multe banci centrale. Citand surse din apropierea negocierilor, Financial Times sustine ca FMI va contribui cu o suma putin mai mare de un miliard de dolari in timp ce bancile centrale din regiunea scandinava si Japonia vor contribui cu restul banilor. Directorul FMI pentru Europa, Alessandro Leipold nu a dorit sa comenteze aceste informatii remintind doar ca FMI este in misiune de asistenta in Ungaria, Ucraina si Islanda.