Italia plange dupa "dolce vita". Cum poate evita default-ul?

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 17:53
2305 citiri
Italia plange dupa "dolce vita". Cum poate evita default-ul?

Retrogradarea peste noapte a rating-ului Italiei de catre S&P impinge economia italiana catre masuri de austeritate drastice. Pentru a se salva, Italia trebuie sa priveasca la situatia Greciei si sa incerce sa evite exemplul, spun analistii.

Masurile de taiere a salariilor si crestere a impozitelor vor incetini cresterea economica, determinand tarile puternic indatorate, ca Italia, sa se confrunte cu un risc al creditului mai mare ca oricand.

Acest lucru creeaza o spirala descendenta in care o tara devine dependenta de planurile de salvare pana cand, in cele din urma, intra in default.

Volatilitatea crescuta in urma acestui downgrade va produce incertitudine pe piete in saptamanile urmatoare, determinand multi investitori sa stea departe de Italia.

Dupa reducerea ratingului de tara, Standard's Poor a avertizat Italia ca s-ar putea confrunta cu aceeasi situatie ca si Grecia, fapt care cere un plan de austeritate masiv.

Agentia de rating se teme de faptul ca planul de austeritate ar putea reduce si mai mult cresterea economica, ceea ce ar impiedica Italia sa aiba un buget echilibrat pana in 2013.

In Europa rasuna ecoul Lehman…

La inceputul verii, raspandirea crizei din zona euro a determinat investitorii sa se fereasca de obligatiunile italiene, fortand randamentele obligatiunilor statului italian sa creasca foarte mult.

Acest lucru a determinat cresterea costurilor de finantare din Italia. Prin urmare, Italia depinde de rostogolirea datoriilor uriase pentru a ramane solvabila.

Pentru a compensa riscurile, BCE a iesit la achizitii de obligatiuni italiene pe piata secundara, miscare facuta cu conditia ca Italia sa indeplineasca anumite obiective fiscale.

Unii ar putea crede ca austeritatea reprezinta singura solutia pentru ca o natiune cu o datorie zdrobitoare de 120% din PIB, ca Italia, sa nu se prabuseasca.

Cu toate acestea, specialistii economici spun ca nu orice fel de austeritate este benefica.

Statul italian a decis majorarea taxelor si taierea locurilor de munca, masura care va avea un efect depresiv asupra cresterii economice. In plus, reducerile de cheltuieli care au fost deja aprobate ar putea costa mii de locuri de munca si stoparea dezvoltarii economice pe fondul cresterii somajului.

Potrivit analistiolor, este aproape imposibil pentru o tara sa iasa dintr-un impas economic prin reducerea cheltuielilro si cresterea taxelor.

Pentru a evita o moarte lenta, Italia ar trebui sa arunce o privire la situatia Greciei din ultimele 18 luni.

Masurile dure de austeritate impuse de BCE si FMI au determinat statul elen sa concedieze mii de muncitori si sa ridice taxele, lucru care a avut un efect devastator. PIB-ul economiei elene s-a redus cu 6% in 2010 si cu 7,3% in al doilea trimestru din 2011.

Pentru a obtine urmatoarea transa de bani, care se afla momentan in curs de dezbatere, Grecia a trebuit sa reduca locurile de munca si sa instituie un impozit special pe proprietati.

Chiar daca Italia nu se afla intr-o situatie la fel de rdificila ca si Grecia, ar putea cadea la fel de bine in aceeasi capcana in care a fost prins si vecinul sau mediteranean.

Pentru a evita acest rezultat, Italia trebuie sa faca schimbari structurale in economie, incepand cu reformarea legislatiei muncii.

Italia ar putea stimula cresterea prin reducerea rolului statului in economie, pentru a incuraja investitiile straine directe. 

De asemenea, expertii recomanda investitiile masive in tehnologie si alte motoare de crestere economica.

S&P a trimis un mesaj clar Italiei subliniind faptul ca solutia pentru supravietuire o reprezinta cresterea economica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#italia, #criza italia, #plan austeritate italia, #obligatiuni italiene, #criza zona euro , #stiri FMI