Italienii prefera schimburile comerciale cu Romania

Marti, 07 Iulie 2009, ora 14:29
1526 citiri
Italienii prefera schimburile comerciale cu Romania

Asociatia Unimpresa Romania impreuna cu Alianta Confederatiilor Patronale din Romania s-au intalnit astazi, in cadrul unui forum economic,  pentu a analiza obietivele relatiilor bilaterale si a modalitatilor in care acestea pot fi dezvoltate in continuare. Intalnirea a fost organizata cu ocazia vizitei in Romania a ministrului italian al afacerilor externe, Franco Fratini.

Din punct de vedere economic, relatiile bilaterale romano-italiene sunt importane, schimburile comercilale dintre Italia si Romania depasind anul trecut 11,5 miliarde de euro. "Este vorba de o valoare de 1,5 ori mai mare decat schimburile comerciale cu Japonia, de 2 ori mai mare decat cu India si de 0,5 din valorile realizate cu  Rusia si China", sustine Stefano Albarosa, presedintele Unimpresa.

La 31 decembrie 2008 erau inregistrate in Romania 26.984 societati cu capital italian, cu circa 936 milioane euro capital social, iar in Italia peste 17.000 de societati romanesti.

Parteneriatul public - privat, o masura anticriza

Analizata din punct de vedere macroeconomic, Romania se confrunta cu efectele crizei la nivel UE si mondial, datele neoficiale atestand o reducere a PIB-ului de 6%, un deficit bugetar de 2,7%, mai mare decat cel convenit cu CE/FMI, si o inflatie de 5%.

"Consideram ca exista nenumarate resurse, nefolosite inca, ce pot duce la o depasire mai usoara a acestei perioade. Este nevoie de o stimulare mai intensa a domaniilor atractive, agricultura, energie, constructii, prin clarificare legislativa, adica prin reglementarea unui partenetiat public-privat", sustine  Albarosa.

Frattini spune ca taxele bancare pentru transferuri catre alte tari sunt "exagerate"

Propunerea Italiei ca taxele aplicate transferurilor bancare facute de imigranti catre tara de origine sa se injumatateasca vine in sprijinul emigrantilor si ca urmare a faptului ca procentul aplicat in prezent este "exagerat", a declarat ministrul de externe Franco Frattini.

"Aceasta propunere va fi inaintata maine la summitul G8. Propunerea noastra va fi de a injumatati taxa. Noi ne gandim ca aceste costuri care ajung deja la 10% sunt exagerate", a declarat ministrul de externe al Italiei, Franco Frattini, aflat la Forumul Economic Italia Romania.

"Economia realizata trebuie sa ii revina muncitorului si, implicit, in tara de origine a lucratorului. Sunt increzator ca G8 va accepta aceasta propunere", a mai spus el.

In anul 2008, cei peste un milion de romani din Italia au trimis in tara peste 2 miliarde de euro.

#ablarosa, #fratini, #italia, #relatii, #romania , #stiri FMI