Iuscenco: Ucraina si FMI ar putea cadea de acord asupra unui deficit bugetar de 3% din PIB

Marti, 03 Martie 2009, ora 09:09
1495 citiri
Iuscenco: Ucraina si FMI ar putea cadea de acord asupra unui deficit bugetar de 3% din PIB

Ucraina poate ajunge la un acord care sa-i asigure acordarea constanta a creditului de 16,4 miliarde dolari de la Fondul Monetar International (FMI) cu un deficit bugetar de 3% din produsul intern brut (PIB), a declarat luni presedintele Victor Iuscenco, citat de Reuters.

"Un deficit bugetar de circa 3%, acesta este nivelul in jurul caruia incercam sa ajungem la o intelegere comuna cu FMI", a declarat Iuscenco, la o conferinta de presa, dupa discutii cu oficialii ucraineni, printre care si cu premierul.

FMI a suspendat deblocarea celei de a doua transe a creditului, de circa 1,84 miliarde dolari, din cauza unor conditii nerespectate, ce vizau si amploarea deficitului. Seful misiunii de saptamana trecuta a FMI in Ucraina a declarat, insa, ca Fondul este dispus sa ia in considerare optiuni diferite in ceea ce priveste deficitul.

Astfel, seful misiunii FMI in Ucraina, Ceyla Pazarbasioglu a spus ca Fondul este dispus sa discute despre un deficit bugetar mai amplu decat nivelul actual de 1% din PIB din cadrul programului, daca Ucraina isi asigura finantare suplimentara.

Reprezentanta FMI a avertizat, totusi, ca orice fel de beneficii ar putea decurge dintr-un deficit mai adanc, acestea ar putea fi anulate daca determina o accentuare a inflatiei sau o depreciere a hrivnei.

Guvernul ucrainean a afirmat ca este in cautarea unei finantari suplimentare de 5 miliarde dolari, dar reprezentanta FMI a precizat ca Fondul ar fi multumit si cu un cuantum mai redus.

#ucraina, # acord, # fmi, # deficit bugetar, # pib , #stiri FMI