Joaquin Almunia: Exista o solutie inainte de a apela la FMI

Marti, 03 Martie 2009, ora 11:59
1622 citiri

Statele care fac parte din zona euro dispun de o solutie de urgenta, in eventualitatea intrarii uneia dintre cele 16 tari intr-o criza severa, potrivit comisarului european pentru economie si politica monetara, Joaquin Almunia.

 

"Daca se dezvolta o criza intr-una din tarile din zona euro, exista o solutie inainte de a apela la Fondul Monetar International", a declarat, marti, Almunia, la un seminar pe teme de politica economica. Oficialul nu a dorit sa discute public pe aceasta tema, relateaza Mediafax.

"Suntem echipati, politic si economic, pentru a face fata acestui scenariu de criza", a mai precizat Almunia.

Almunia a avertizat, la inceputul saptamanii trecute, ca Uniunea Europeana ar putea fi nevoita sa salveze un stat membru, confruntat cu probleme financiare, insa o asemenea actiune este putin probabila, in special pentru tarile din zona euro.

Presa germana a scris, in a doua parte a lunii februarie, ca ministerul de Finante de la Berlin cauta solutii prin care ar putea sustine un alt stat membru din zona euro, in cazul unei crize severe.

Almunia a mai declarat, marti, la seminarul de la Bruxelles, ca nivelul actual al cursului euro/dolar este unul corect, iar un curs cuprins in intervalul 1,2-1,3 dolari/euro este considerat "normal".

Totodata, oficialul a apreciat ca asteptarile privind inflatia sunt bine ancorate in zona euro, in jurul obiectivului Bancii Centrale Europene, de putin sub 2%, desi exista riscuri legate de deflatie in unele state.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#almunia, #bce, #criza, #euro, #fmi, #inflatie , #stiri FMI