Kazahstanul nu va cere ajutor financiar din partea FMI

Luni, 15 Iunie 2009, ora 11:48
663 citiri
Kazahstanul nu va cere ajutor financiar din partea FMI

Kazahstanul. stat grav afectat de criza globala, nu planuieste sa ceara ajutor de la Fondul Monetar International (FMI), a declarat luni primul ministru kazah, Karim Masimov, citat de Reuters, relateaza NewsIn.

"In ciuda crizei globale, situatia macroeconomica permite Kazahstanului sa reziste fara ajutor de la FMI", a precizat Masimov pentru reporterii prezenti la vizita firectorului FMI, Dominique Strauss-Kahn.

"Credem ca este foarte important sa avem consultari si sa primim sprijin tehnic in procesul de pregatire si implementare a masurilor noastre anti-criza", a adaugat Masimov.

Kazahstanul, care este cea mai mare economie a Asiei Centrale, a cunoscut o perioada de crestere rapida pe fondul boom-ului sectoarelor petroliere si de siderurgie intre anii 2000 si 2007, insa criza financiara a pus capat perioadei de crestere economica de doua cifre.

Temerile legate de sporirea riscurilor pe pietele emergente au dus la o atitudine mai rezervata a investitorilor, tendinta cu efecte negative pentru guvernul kazah, ce incearca sa isi revigoreze economia.

Kazahstanul este ingrijorat si de efectele unei recesiuni grave, ce ar putea genera o accentuare a sentimentelor anti-guvernamentale, intr-un stat care nu tolereaza astfel de atitudini. 

#FMI, # criza, # investitori, # economie , #stiri FMI