Kosovo a devenit membru FMI

Sambata, 09 Mai 2009, ora 10:57
1784 citiri
Kosovo a devenit membru FMI

FMI a anuntat ca Republica Kosovo va deveni al 186-lea membru, dupa un vot favorabil al membrilor in acest sens, informeaza NewsIn.

 

El va fi urmat de institutia-sora din Washington, Banca Mondiala, care are deja un birou la Pristina.

Rezultatul votului nu a fost o surpriza, avand in vedere procedura. De fapt, cea mai importanta etapa fusese depasita: ea consta in demararea procesului de aderare, ceea ce necesita o majoritate calificata din partea celor 24 de tari si grupuri de tari din consiliul de administratie.

Kosovo si-a declarat independenta in februarie 2008, dar nu a reusit sa obtina recunoasterea ei la ONU, din cauza veto-ului Rusiei.

Moscova este alaturi de aliatul ei traditional Serbia, care considera Kosovo ca fiind provincia sa.

Adunarea Generala a ONU a cerut in octombrie Curtii Internationale de Justitie sa se pronunte pe tema caracterului legal al independentei tarii. Insa, in cadrul FMI, Rusia nu beneficiaza de aceeasi putere de blocaj.

"Erau putine sanse sa impiedicam aderarea Kosovo la FMI", a recunoscut joi presedintele sarb, Boris Tadici. Premierul Mirko Cvetkovic a spus ca, pentru tara sa, "important este ca provincia Kosovo nu poate deveni membra ONU".

FMI s-a limitat la a anunta vineri seara votul favorabil , dar procedura nu s-a incheiat. Ea mai are nevoie de semnatura autoritatilor de la Pristina, care trebuie sa accepte statutul FMI.

"Inainte de semnarea statuturilor, Republica Kosovo trebuie sa ratifice formal, conform legislatiei sale, Articolele din acord si toti termenii si conditiile din rezolutia Consiliului guvernatorilor si sa confirme ca a luat toate masurile necesare pentru a-i permite respectarea tuturor acestor obligatii", a explicat FMI.

Ministrul kosovar de finante se declarase de marti foarte optimist cu privire la rezultatul votului. Pentru Pristina, integrarea in FMI va permite acestei tari, printre cele mai sarace din Europa, sa atraga investitii straine.

Printre statele care nu sunt membre FMI nu mai figureaza decat Cuba si Coreea de Nord, Taiwan, care este desemnat drept "provincie a Chinei", precum si microstate.

#Kosovo, #FMI, #membru, #aderare, #integrare , #stiri FMI