Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

La ''Semanatoarea'', in loc de 16 milioane, statul a preferat doar un milion

La ''Semanatoarea'', in loc de 16 milioane, statul a preferat doar un milion
Actualul patron neaga acuzatiile; AVAS recunoaste ca nu s-au indeplinit unele conditii ale privatizariiPrivatizarea fabricii "Semanatoarea" a stirnit reactii in rindul societatii civile. Aceasta a fost contestata de muncitorii intreprinderii inca de la inceputul procesului de privatizare, in 1998. Potrivit Forumului Civic Romanesc, este necesara demararea unei anchete de catre Premier in privinta modului in care a fost facuta privatizarea "Semanatoarea".
Statul roman a vindut Semanatoarea catre MYO-O cu 1 milion de dolari, in timp ce putea sa o vinda cu un pret de 16 ori mai mare catre "New Holland". Stefan Iurascu, presedintele Forumului Civic Roman, ne-a declarat ca oferta facuta de New Holland s-a ridicat la 16 milioane dolari iar investitia pe care urma sa o faca aceasta companie era de 25 milioane dolari. Domnia sa ne-a mai spus ca "din investitia pe care se obliga sa o faca MYO, in valoare de 7 milioane dolari, nu s-a investit decit un milion".

Stefan Iurascu a mai precizat ca "numai valoarea utilajelor din fabrica, la momentul privatizarii, era mai mare decit pretul obtinut de stat din privatizare", adaugind ca "inainte de privatizare, Semanatoarea a vindut doua hectare de teren cu doua milioane euro".

La rindul sau, Ion Radulea, patronul "MYO-O", ne-a spus ca "Semanatoarea a vindut chiar 6-7 ha, dar cu acordul actionarului majoritar de atunci care era AVAS, in timp ce MYO chiar a rascumparat unul din spatiile vindute de Semanatoarea".
In replica la afirmatiile domnului Stefan Iurascu, patronatul si directorul de la "Semanatoarea" au categorisit afirmatiile acestuia drept "povesti pe care le viseaza noaptea", deoarece presedintele Forumului Civic "este un om dezinformat".

SC "Semanatoarea" a fost privatizata in data de 10 aprilie 1999, prin vinzarea unui numar de 1.708.737 actiuni, reprezentind 56,7% din capitalul social al companiei bucurestene, potrivit AVAS. Contractul de privatizare a fost semnat impreuna cu SC MYO-O SA Bucuresti, iar cumparatorul a achitat suma de 1,1 milioane dolari in decembrie 1999.

Ion Radulea, patronul de la MYO, ne-a spus ca firma domniei sale a fost singura firma care s-a inscris la licitatie si care a cumparat caietul de sarcini si "in acelasi timp cu procesul de privatizare, datorita deciziei Guvernului si FMI, Semanatoarea a fost trecuta in reorganizare judiciara", adaugind ca "practic a fost cumparata o uzina in lichidare".

Ion Radulea contrazice ipoteza ofertantului "New Holland", deoarece "Semanatoarea impreuna cu New Holland trebuiau sa constituie in 1995 o societate mixta, din care New Holland avea 60%, adica 30 milioane dolari, iar in acea situatie se privatizase doar o parte din Semanatoarea". Domnia sa ne-a spus ca "parteneriatul presupunea ca New Holland sa ia 1.050 de muncitori, iar Semanatoarea raminea cu restul personalului", adaugind ca acordul nu s-a perfectat deoarece "sindicatele s-au opus". Mai mult, domnul Radulea ne-a declarat: "Desi contractul de privatizare prevedea sa facem investitii de 7,1 milioane dolari, noi am marit capitalul social pina la 7,2 milioane dolari", spunind ca "am achitat si datoriile fabricii in valoare de 9 milioane dolari".

"Semanatoarea nu a achitat integral plata datoriilor catre AVAS"
Raportul pe care AVAS l-a trimis ziarului BURSA, cu referire la evolutia post-privatizare a SC "Semanatoarea" SA, arata insa ca "pina la aceasta data, societatea Semanatoarea nu a achitat integral plata datoriilor catre AVAS", mentionind ca "se fac demersuri pe cale legala pentru recuperarea sumelor datorate". Acelasi raport al AVAS arata ca, desi investitiile pe cinci ani sub forma de aport in numerar, in natura, tehnologie sau know-how in valoare de 7,1 milioane dolari erau prevazute in contractul postprivatizare, "cumparatorul a realizat investitii prin aport in natura in procent de peste 70%". Cum transfer al drepturilor de proprietate asupra actiunilor s-a realizat la data de 5 ianuarie 2000, putem observa ca ultimele doua angajamente ale cumparatorului nu au fost respectate in intervalul de cinci ani.

Semanatoarea va fi relocata in Brasov sau in alte posibile doua locatii
In prezent, mai exista 200 lucratori la "Semanatoarea", dintr-un total de aproximativ 800 citi erau la momentul privatizarii. Cu toate acestea, AVAS declara ca "pina in prezent nu au fost semnalate incalcari ale obligatiilor de natura sociala cu privire la preluarea si respectarea contractului colectiv de munca".

Diferenta de 600 de muncitori dintre momentul privatizarii si prezent se gaseste tot pe platforma Semanatoarea, mai exact "sint absorbiti in Parcul Industrial Sema Parc". Desi initial au fost disponibilizati si li s-au platit salarii compensatorii, au fost reangajati pe platforma industriala, dupa cum ne-a spus conducerea "Semanatoarea". Deoarece pe actuala suprafata de 40 de ha a fabricii "Semanatoarea" va demara constructia unui spatiu imobiliar de mari dimensiuni prin proiectul "Sema Parc", in valoare de 700 milioane euro si dezvoltat de compania "River Invest", fabrica va fi relocata "in Brasov sau in alte posibile doua locatii", potrivit lui Ion Radulea. Domnia sa ne-a spus ca in 2007 va incepe relocarea societatii si se va definitiva in cinci ani, si va fi pastrata si productia societatii.

In momentul de fata, Semanatoarea produce 200 de combine pe an pe care le vinde in proportie de 85% in tara, iar 15% le exporta in Turcia si tarile din Balcani. Muncitorii vor fi angajati in proiectul "Sema Parc" odata cu relocarea sau isi vor pastra activitatea daca relocarea fabricii se va face in apropierea Capitalei. Patronatul de la "Semanatoarea" a negat achizitionarea acestei fabrici cu scopul de a transforma terenul acesteia in bun imobiliar, desi Stefan Iurascu afirma contrariul. De asemenea, zvonurile privind posibila implicare a oamenilor de afaceri Emil si Marius Cristescu de la Bega Group Timisoara au fost negate deoarece "nici nu ii cunosc", a afirmat Ion Radulea.

Structura actionariatului de la Semanatoarea, MYO-O si River Invest este aproximativ aceeasi, deoarece la Semanatoarea, 89% din actiuni revin societatii MYO-O, la Sema Parc sint actionari MYO-O si Semanatoarea, iar la River Invest, MYO-O are 24%, Sema Parc 24%, AgroPrest si Intermed Consulting cite 24%. De asemenea, la ultimele doua societati actionarii sint aceeasi ca la MYO-O, unde patron este Ion Radulea. Anul 2005 a adus societatilor Semanatoarea, MYO-O si Sema Parc o cifra de afaceri insumata de 430 miliarde lei vechi si un profit brut de 30,6 miliarde lei vechi.

Catalin Balan

BURSA - COTIDIANUL OAMENILOR DE AFACERI


Investmania.ro - Primesti 10.000 vRON si inveti sa investesti pe Bursa !

Nextcar.ro - Viitoarea ta masina te asteapta! Masini noi si second-hand.


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2037 ori