Lagarde cere SUA sa ratifice "rapid" reforma FMI: Organizarea institutiei, invechita

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 10:25
1728 citiri
Lagarde cere SUA sa ratifice "rapid" reforma FMI: Organizarea institutiei, invechita

Statele Unite trebuie sa ratifice "rapid" reforma guvernantei FMI pentru ca institutia sa inceteze sa mai reflecte lumea asa cum era "in 2008", a afirmat miercuri directoarea generala a Fondului, Christine Lagarde, citata de AFP.

"Este adevarat ca (FMI) reprezinta economia (mondiala) asa cum era in 2008, in timp ce multe lucruri s-au schimbat de atunci, in special pentru tarile emergente", a declarat Christine Lagarde la Washington.

Fondul Monetar International a adoptat in 2010 o reforma intarind ponderea tarilor emergente in cadrul sau, dar intrarea sa in vigoare depinde de ratificarea in Congresul Statelor Unite care dispun de drept de veto in aceasta institutie.

"Din nefericire, avem un important stat-membru care lipseste la apel si care, sper, va ratifica aceasta reforma rapid", a afirmat sefa FMI in cursul unei intalniri cu organizatii ale societatii civile.

"Acest stat-membru are drept de veto in institutie, deci suntem blocati daca nu ratifica reforma", a adaugat ea fara sa numeasca Statele Unite.

Numeroase tari emergente considera ca Europa este suprareprezentata in consiliul de administratie al Fondului, instanta decizionala a institutiei financiare. In prezent, China detine 3,8% din drepturile de vot, nu cu mult in plus fata de Italia (3,1%).

Fondul Monetar International si Banca Mondiala organizeaza in aceasta saptamana adunarile lor generale la Washington.

#reforma FMI, #Lagarde functionare FMI, #tari emergente FMI , #stiri FMI