Lazea(BNR): Ajustarea lenta a deficitului bugetar la 6% din PIB in 2010 pune probleme adoptarii euro

Marti, 11 August 2009, ora 14:22
2009 citiri
Lazea(BNR): Ajustarea lenta a deficitului bugetar la 6% din PIB in 2010 pune probleme adoptarii euro

Ajustarea deficitului bugetar de la 7,3% din PIB in 2009 la 6% din PIB in 2010, conform proiectiilor FMI, este "foarte lenta" si ridica intrebari asupra posibilitatii adoptarii monedei europene conform calendarului de aderare, considera economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.

"Desi nu se spune in mod explicit, se naste un semn de intrebare privind calendarul adoptarii euro, pentru ca una este sa ajungi la un deficit (bugetar, n.r.) de 3% (din PIB, n.r.) de la 5% sau 4,6%, cat era deficitul prevazut inainte, si alta e sa ajungi la 3% pornind de la 7,3% (din PIB, n.r.).

Lucrul acesta nu transpare in mod explicit in proiectiile Fondului si ati vazut ca reprezentantii Fondului au evitat sa dea un raspuns clar", a spus Lazea intr-un interviu acordat The Money Channel.

El a precizat ca un deficit public de 6% din PIB in 2010 este "foarte mult", iar o astfel de ajustare este "foarte lenta" si creeaza probleme atat in privinta respectarii calendarului de aderare la zona euro, cat si asupra posibilitatii de finantare, in cazul scaderii increderii fata de Romania.

"Noi am mai trecut prin asta vizavi de deficitul extern, deficitul de cont curent, si am trait vreo trei ani de zile, din 2005, pe ideea ca nu conteaza ca sunt mari deficitele externe pentru ca aveam finantare. Aceasta finantare exista, cat timp exista increderea pietelor externe.

Un eveniment extern, pe care eventual nu poti sa il controlezi in niciun fel poate sa distruga aceasta incredere si cumva, fara vina ta, sa te trezesti fara finantare", a adaugat Lazea.

In acelasi timp, Lazea a mentionat, cu privire la deficitul de cont curent, ca se asteapta la o largire a balantei comerciale si a bugetului de cont curent in a doua jumatate a anului, pe fondul unei "usoare reluari a importurilor si a activitatii".

El a adaugat ca, in ciuda unei restrangeri a deficitului comercial mai puternic in luna iunie, deficitul de cont curent nu se va ajusta cu un ritm proportional, pentru ca "si alte pozitii intra in joc, si anume transferuri, venituri, balanta serviciilor si asa mai departe".

"De altfel, lucrul acesta e confirmat si de prognozele FMI, care vede deficitul de cont curent undeva la 5,5% (din PIB n.r.) spre sfarsitul anului, si nu la un 4%, cat ar insemna extrapolarea mecanica a situatiei din primele 6 luni", a explicat Lazea.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a spus luni ca atingerea tintei de deficit bugetar de 3% din PIB in 2011 este conditionata de rapiditatea cu care cresterea economica va fi reluata.

"Daca se reintoarce cresterea economica repede, atunci un deficit bugetar de 3% din PIB in 2011 este credibil, dar, daca nu, tinta poate nu va mai fi reala.

Am vazut insa tari care si-au redus deficitul bugetar cu 3 puncte procentuale intr-un an", a spus Franks.

Potrivit programului de convergenta inaintat de guvernul roman, autoritatile s-au angajat sa reduca deficitul bugetar spre 3% din PIB in 2011, astfel incat nivelul sa fie in conformitate cu limitele impuse prin Tratatul de la Maastricht si Romania sa poata intra in ERM-2, zona de asteptare pentru adoptarea euro, in 2012.

Nerespectarea calendarului ar putea duce la amanarea aderarii Romaniei la euro, prevazuta pentru 2014. FMI a revizuit tinta agreata cu autoritatile pentru deficitul bugetar la 7,3% din PIB in acest an, fata de nivelul stabilit anterior, de 4,6% din PIB, si estimeaza un deficit public de sub 6% din PIB in 2010.

De asemenea, Fondul a revizuit prognoza pentru deficitul de cont curent in 2009 la 5,5% din PIB, de la estimarea precedenta, de 7,5% din PIB in 2009.

Estimarea FMI pe scaderea economiei cu 8%-8,5%, "realist pesimista"

Pe de alta parte, economistul-sef al BNR considera estimarea FMI privind scaderea economica din 2009 cu 8%-8,5% "realist pesimista" si se bazeaza in principal pe un an agricol mai prost decat anul trecut si pe impactul asupra economiei romanesti de partea evolutiei economiilor straine care se va reflecta in ultimele doua trimestre.

"Nimeni nu are un glob de cristal, deci pot crede ca efectul de antrenare poate va fi mai devreme si pot spera ca productia agricola nu va scadea la fel de mult comparativ cu anul trecut", a mentionat Lazea.

El a amintit, de asemenea, ca, in conditiile in care politica fiscala ramane relaxata, politica monetara "trebuie sa ramana mai prudenta decat vrea". "Loc de manevra pe partea de politica monetara mai este, dar nu trebuie sa ne bazam prea mult pe asta", a adaugat Lazea.

FMI a revizuit prognoza pentru scaderea economiei Romaniei in acest an la 8-8,5%, de la estimarea anterioara de 4,1%, "ceea ce reprezinta o recesiune severa", a declarat luni seful misiunii FMI, Jeffrey Franks. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#deficit, # PIB, # buget, # FMI , #stiri FMI