Le Monde: Romania, in vartejul crizei

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 15:18
2528 citiri
Le Monde: Romania, in vartejul crizei

Criza economica a provocat o lipsa acuta de lichiditati in Romania, autoritatile dezbatand intens un eventual imprumut de la Fondul Monetar International (FMI).

Romania este prinsa in vartejul crizei mondiale, iar autoritatile au adoptat un buget de austeritate pentru 2009, care nemultumeste serviciile publice, critica Le Monde.

Publicatia scrie despre lupta dintre adeptii imprumutului FMI si cei carora le este teama de constrangerile bugetare impuse de institutia financiara internationala.

Este citat analistul economic Ilie Serbanescu, care a declarat ca statul roman ar avea dificultati in obtinerea unui imprumut cu dobanzi rezonabile. "Fara sustinerea FMI, nu vom putea iesi din aceasta situatie dezastruoasa", spune analistul.

Le Monde prezinta si partea opusa, mentionand faptul ca functionarii nu sunt convinsi de necesitatea sprijinului financiar din aceasta sursa. "Medicii asteapta de mai multi ani o marire de salariu, care de abia ajunge la 400 de euro pe luna. O lege votata la sfarsitul lui 2008 prevedea marirea salariilor profesorilor cu 50%, insa guvernul nu mai are resurse pentru a o aplica,", scrie publicatia franceza.

De altfel, este dat exemplul unui spital din Alexandria, care a ajuns sa aiba datorii de o jumatate de milion de euro catre furnizorii de medicamente si echipamente medicale, dupa ce pretul celor dintai a crescut cu 30% din cauza crizei.

"Daca Guvernul nu va investi in sistemul sanitar, pacientii ar putea fi obligati sa plateasca in intregime serviciile medicale pe care le oferim in spitale," spune Irinel Popescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari Medicale (CNAS). El a adaugat pentru Le Monde ca, pana la sfarsitul anului, spitalele nu vor mai avea resurse financiare pentru salariile angajatilor.

Este citat si presedintele Traian Basescu, drept vocea principala impotriva imprumutului de la FMI. "Este ultimul lucru pe care il va face Romania. Trebuie sa cautam o solutie din partea altor institutii," a declarat acesta.

Romania are nevoie de 7 miliarde de euro pentru a trece prin perioada de recesiune, pe care presedintele spera sa-i gaseasca in curtea UE. Chiar daca Guvernul a lansat planul anti-criza, sindicatele sunt pregatite sa iasa in strada, sustine cotidianul, mentionand ca autoritatile vor lua o decizie in privinta sursei finantarii la sfarsitul lunii februarie.

#criza, #fmi, #romania, #serbanescu, #ue , #stiri FMI