Legea salarizarii: Salariul bugetarilor poate fi diferit de salariul din sectorul privat

Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 09:21
1944 citiri
Legea salarizarii: Salariul bugetarilor poate fi diferit de salariul din sectorul privat

Ministrii cu un rol cheie in realizarea Legii unitare de salarizare in sistemul bugetar, solicitata de FMI, au adus precizari, marti, in legatura cu valoarea coeficientului 1, ce reprezinta venitul minim din sectorul bugetar, afirmand ca acesta nu este legat de salariul minim pe economie, informeaza NewsIn.

Ministrul finantelor, Gherghe Pogea, a precizat pentru NewsIn ca Legea unitara de salarizare nu stabileste salariul minim pe economie, ci doar salariul minim din sectorul bugetar, la care urmeaza sa se adauge sporurile, iar acesta poate fi diferit de venitul minim din sectorul privat.

"Valoarea de 705 lei, atribuita coeficientului 1 din grila Legii unitare de salarizare, nu reprezinta salariul minim pe economie stabilit pentru anul viitor. El reprezinta baza in functie de care se calculeaza toate salariile din sectorul bugetar, ce va avea o anumita dinamica si va ajunge la 1.100 lei in 2015", a afirmat Pogea.

"Vreau sa se inteleaga foarte clar. Legea unitara de salarizare nu-si propune sa stabileasca salariul minim pe economie pentru urmatorii ani, ci doar valoarea de referinta minima din sectorul public ce se inmulteste cu ceilalti coeficienti din grila", a adaugat el.

Proiectul final al Legii unitare de salarizare in sistemul bugetar, facut public duminica seara de Guvern, nu precizeaza daca referinta intregii grile de salarizare, respectiv coeficientul de ierahizare 1, este echivalenta cu salariului minim pe economie.

In proiectul de lege, valoarea coeficientului de ierarhizare 1 este de 705 lei in 2010, 765 lei in 2011, 845 lei in 2012, 935 lei in 2013, 1.015 lei in 2014 si 1.100 lei in 2015, fara a se face referire la salariul minim pe economie.

Ministrul Muncii "spera" ca salariul minim pe economie sa fie de 705 lei anul viitor

Marti, ministrul muncii, Marian Sarbu, a confirmat ruperea coeficientului 1 de salariul minim pe economie, afirmand ca spera sa convinga Guvernul sa accepte ca valoarea salariului minim pe economie sa fie egala in 2010 cu coeficientul 1 din sectorul bugetar, adica 705 lei.

"Voi milita in Guven ca salariul minim pe economie sa corespunda cu coeficientul 1 din Legea unitara de salarizare, intrucat eu cred ca acest lucru ar fi in beneficiul tuturor. Sper ca Executivul sa accepte ca 705 lei sa reprezinte chiar salariul minim pe economie si sa se regaseasca la sfarsitul anului intr-o Hotarare de Guvern, dupa o discutie si cu sindicatele si patronatele", a spus Sarbu.

Gheorghe Pogea precizeaza, insa, ca salariul minim pe economie "poate fi si egal cu coeficientul 1 din Legea unitara, insa acest lucru nu este obligatoriu".

"Salariul minim pe economie se stabileste in fiecare an de catre Guvern, la propunerea Ministerului Muncii. Poate fi si egal cu salariul minim din sectorul bugetar, insa nu pot spune eu cat va fi, pentru ca nu eu il stabilesc", a afirmat Pogea.

Potrivit ministrului de finante, salariul minim de 705 lei din sectorul bugetar, stabilit pentru 2010, "reprezinta salariul brut, din care se scad contributiile, la care se adauga sporurile".

Oficiali guvernamentali au declarat duminica, pentru NewsIn, ca salariul minim pe economie va fi rupt de de venitul minim pe economie, dupa ce expertii FMI au cerut insistent acest lucru, pentru a nu afecta nivelul de salarizare din mediul privat si competitivitatea.

Marian Sarbu a admis marti ca reprezentantii Fondului au fost de acord doar ca acel coeficient 1 din Legea unica sa fie 705 lei. "In ce priveste coeficientul 1, si FMI si Uniunea Europeana si Banca Mondiala au fost de acord", a spus Sarbu, intrebat daca reprezentantii Fondului si-au dat acordul ca salariul minim sa creasca la 705 lei anul viitor.

In schimb, reprezentantii patronatelor spun ca nu vor accepta un salariu minim in mediul privat mai mare de 650 lei si cer chiar desfiintarea contractului colectiv de munca la nivel national.

"Noi am cerut in mediul privat ca salariul minim sa fie maximum 650 lei. Se pare ca Guvernul vrea 705 lei. Cel mai bine ar fi sa se rupa contractul colectiv de munca la nivel national in doua, sa existe unul pentru sistemul bugetar, sa se spele Guvernul pe cap cu sindicatele, si unul in mediu privat sau sa se renunte definitiv la contractul colectiv de munca la nivel national", a declarat, pentru NewsIn, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Vasile Parvan.

"In actuala situatie a economiei, ar trebui ca Guvernul sa nu se mai amestece in acest fel in mediul privat si sa lase piata sa dicteze nivelul salariilor din Romania. Chiar si in acest moment exista un anumit nivel de salarizare in Bucuresti si altul la Vaslui sau in Harghita. In centrul tarii, spre exemplu, salariile sunt mai mici cu pana la 20% decat in alte zone mai dezvoltate ale tarii", a mai spus Parvan.

Pe de ata parte, secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a precizat marti seara, pentru NewsIn, ca 2007 a fost singurul an din acest deceniu in care salariul minim de la stat a fost diferit de cel aplicat in sectorul privat, in conditiile in care sindicatele au obtinut din partea patronatelor aplicarea unui salariu minim mai mare decat cel stabilit de stat, in urma negocierilor.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#lege, #ministrii, #salarii, #salarizare , #stiri FMI