Legea unica a salarizarii si Legea privind reorganizarea agentiilor, publicate in Monitorul Oficial

Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 14:53
2389 citiri
Legea unica a salarizarii si Legea privind reorganizarea agentiilor, publicate in Monitorul Oficial

Legea salarizarii unitare in sistemul bugetar si Legea care se refera la reorganizarea agentiilor guvernamentale si prevede acordarea unor zile de concediu fara plata bugetarilor au fost publicate luni in Monitorul Oficial, odata cu decretele de promulgare semnate de presedintele Traian Basescu, relateaza NewsIn.

Guvernul Boc si-a asumat raspunderea in Parlament pe cele doua acte normative, dar aplicarea lor a fost intarziata de contestatiile depuse la Curtea Constitutionala de reprezentantii opozitiei. Ambele legi sunt impuse de Acordul cu FMI si reprezinta conditii pentru virarea celei de-a treia transe din imprumutul contractat de Romania de la institutiile financiare internationale. Initial, CCR trebuia sa se pronunte in data de 28 octombrie pe cele trei Legi, dar a amanat dezbaterile pentru 9 decembrie, motivand decizia prin "complexitatea problemelor juridice care fac obiectul examinarii si care necesita o analiza deosebit de atenta".

Intre timp, judecatorii au admis cererea de preschimbare a termenului pentru 4 noiembrie. Cele doua Legi prevad, printre altele, acordarea de zile de concediu fara plata bugetarilor, pana la finele anului, si reorganizarea agentiilor si autoritatilor guvernamentale, fie prin comasare, fie prin desfiintare.

Zilele de concediu fara plata pot fi acordate in lunile noiembrie si decembrie, dupa promulgarea Legii privind reorganizarea unor institutii publice, reducandu-se numarul acestora proportional cu timpul ramas pana la finalul anului, a declarat saptamana trecuta, pentru NewsIn, secretarul de stat Mihai Seitan.

In ceea ce priveste reorganizarea agentiilor guvernamentale, Seitan a declarat ca trebuie modificate actele normative privind organizarea fiecarei institutii in parte. Unele dintre aceste acte normative sunt Hotarari de Guvern si pot fi modificate de Cabinetul demis tot prin HG, dar majoritatea sunt Legi, iar pentru acestea din urma trebuie gasita o formula juridica. Un Guvern demis poate emite doar Hotarari de Guvern, neavand posibilitatea de a adopta Ordonante sau de aproba proiecte de Lege. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#salarizare, # agentii, # bugetari, # FMI , #stiri FMI