Letonia a ratat 200 milioane euro de la FMI

Joi, 02 Aprilie 2009, ora 11:28
1791 citiri
Letonia a ratat 200 milioane euro de la FMI

Letonia a pierdut, in martie, o transa de 200 milioane euro din pachetul financiar de 7,5 miliarde euro negociat cu Fondul Monetar International (FMI), deoarece nu a reusit sa-si rectifice bugetul, a declarat, joi, premierul leton, Valdis Dombrovskis, preluat de Reuters.

"Este vorba de o plata de la FMI pentru luna martie, insa fostul guvern nu a pregatit amendamentele bugetare aferente. Suma se ridica la 200 milioane euro", a spus premierul leton ziarului Dienas bizness.

El a adaugat ca urmatoarea plata majora este de la Comisia Europeana si are o valoare de un miliard de euro.

Decizia FMI sugereaza ca Letonia nu va primi concesii si ca institutia vrea ca guvernul de la Riga sa se conformeze termenilor din pachetul de finantare negociat dupa ce economia letona a fost afectata de recesiune si a trebuit sa-si salveze banca centrala.

"Lucrul principal pe care trebuie sa-l intelegem este ca FMI a spus clar ca nu este pregatit sa finanteze un deficit bugetar mai mare decat cel planificat", a mai spus premierul leton, care a precizat ca Letonia trebuie sa-si pastreze deficitul bugetar in jurul a 5% din PIB, in loc de 7% cat ar fi dorit.

Dombrovskis, care a preluat sefia guvernului in martie, a declarat ca trebuie sa se asigure ca amendamentele bugetare vor fi aprobate pana la mijlocul lunii iunie, pentru ca urmatoarele transe sa fie platite.

#Letonia, #buget, #deficit, #bani, #plati, #CE , #stiri FMI