Letonia ar putea incheia saptamana aceasta un acord pentru deblocarea urmatoarei transe de la FMI

Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 09:27
1449 citiri
Letonia ar putea incheia saptamana aceasta un acord pentru deblocarea urmatoarei transe de la FMI

Premierul Letoniei, Valdis Dombrovskis, a declarat marti ca un acord legat de deblocarea unei noi transe a imprumutului acordat de Fondul Monetar International (FMI) ar putea fi incheiat in aceasta saptamana, urmand unui acord similar incheiat de Letonia cu Uniunea Europeana, scrie Reuters, citat de NewsIn.

FMI, creditor cheie pentru Letonia, a amanat plata unei transe de 200 de milioane euro, din pachetul de ajutor de 7,5 miliarde euro acordat de FMI si Uniunea Europeana (UE), solicitand mai multe informatii legate de planurile bugetare pentru 2010 si de impactul reducerilor bugetare asupra sectorului social.

"Un scenariu optimist ar indica incheierea acordului in aceasta saptamana, insa ar putea dura mai mult", a spus Dombrovskis.

"In prezent ne apropiem de un acord similar celui semnat cu Comisia Europeana", a adaugat el, refuzand sa detalieze.

Letonia a semnat de curand un memorandum suplimentar cu executivul european, pentru a primi o noua transa de 1,2 miliarde euro pana la sfarsitul lunii iulie.

Memorandumul prevede ca guvernul leton nu va putea lua noi decizii legate de politica fiscala fara sa se consulte in prealabil cu UE si cu FMI.

"In memorandumul suplimentar am confirmat, practic, angajamentul anterior, de a asigura o consolidare de 500 milioane lati, ceea ce ar duce deficitul bugetar la 8,5% anul viitor", a mai spus Dombrovskis.

Deficitul bugetar nu ar trebui sa depaseasca 10% din produsul intern brut (PIB) in acest an si 6% din PIB in 2011.

Letonia, o economie mica si deschisa, a intrat intr-o grava recesiune, dupa o perioada de dezvoltare rapida, stimulata de boom-ul creditarii. Economia letona este estimata sa se comprime cu 18% in acest an. 

#FMI, # acord, # imprumut, # PIB, # Letonia , #stiri FMI