Letonia risca sa intre in incetare de plati

Marti, 10 Martie 2009, ora 09:42
2159 citiri
Letonia risca sa intre in incetare de plati

Letonia trebuie sa ajunga la un acord cu privire la reduceri de buget si sa obtina permisiunea de a-si adanci deficitul bugetar de la toti creditorii sai internationali, sau risca sa ramana fara bani in iunie, a avertizat luni premierul desemnat, relateaza Reuters.

 

In conformitate cu un pachet de sustinere de 7,5 miliarde euro obtinut anul trecut de la o serie de creditori internationali, in frunte cu Fondul Monetar International (FMI), Letonia urma sa isi mentina deficitul bugetar sub 5% din produsul intern brut (PIB) anul acesta.

Insa noul guvern vrea extinderea deficitului pana la 7% din PIB.

"Toti creditorii internationali trebuie sa fie de acord (cu majorarea deficitului bugetar)", a declarat premierul desemnat Valdis Dombrovskis, citat de agentia baltica de stiri BNS, dupa o intalnire cu partidele care vor sa se alature noului guvern.

"Nu putem ajunge intr-o situatie in care o institutie de creditare sa fie de acord, iar alta sa se opuna. Avem nevoie de un acord cu FMI si cu Comisia Europeana", a spus premierul desemnat al Letoniei, referindu-se la principalele entitati ce au acordat pachetul de slavare de 7,5 miliarde euro.

Dombrovskis a vorbit dupa ce a incercat sa gaseasca moduri de a reduce cheltuielile si de a majora veniturile impreuna cu reprezentantii celorlalte partide.

Vorbind la postul de radio national, premierul desemnat al Letoniei a spus ca masurile vor fi dureroase.

"Impactul social (al masurilor aprobate de coalitie) va fi, bineinteles, foarte neplacut, dar si mai neplacut ar fi sa nu mai primim finantare internationala, iar Trezoreria sa ramana fara bani in iunie", a adaugat oficialul leton.

Si ministrul de finante din fostul guvern al Letoniei spusese ca statul baltic mai are destui bani doar pana in iunie.

 

#Letonia, #buget, #deficit, #bani, #plati, #CE , #stiri FMI