Liberalii spun ca Fondul are incredere in sistemul bancar romanesc

Luni, 23 Martie 2009, ora 14:59
1081 citiri
Liberalii spun ca Fondul are incredere in sistemul bancar romanesc

Misiunea FMI la Bucuresti si-a ararat increderea in sistemul bancar romanesc, precum si preocuparea pentru incadrarea Romaniei in tinta de inflatie, se arata intr-un comunicat remis luni Agentiei NewsIn, in urma consultarilor avute de reprezentanti ai Fondului cu lideri ai PNL.

"Reprezentantii FMI au prezentat liniile generale ale negocierilor cu Romania, din perspectiva fiscala, financiara si bugetara, exprimand preocuparea acestei institutii pentru incadrarea in tinta de inflatie, stabilitatea cursului de schimb si asigurarea resurselor pentru finantarea deficitului bugetar si a deficitului de cont curent", se arata in comunicatul remis NewsIn.

"Misiunea FMI si-a manifestat increderea in soliditatea sistemului bancar romanesc si a luat act de preocuparile PNL, materializate intr-un pachet de masuri care, presupun o politica monetara stricta, astfel incat sa nu se creeze, totusi, obstacole in calea mediului de afaceri", se mai arata in acelasi document, in care se precizeaza ca aceste concluzii au fost prezentate in cursul intalnirii dintre liderii PNL si reprezentantii FMI, avute in dimineata zilei de 23 martie.

Cat priveste punctul de vedere transmis de PNL, comunicatul mentioneaza ca liberalii au acuzat faptul ca actuala putere, "in loc sa prezinte un program anticriza viabil, au preferat o campanie de denigrare a guvernarii liberale, folosind informatii false sau trunchiate, incercand sa-si mascheze incapacitatea de a da un raspuns principalelor probleme cu care se confrunta Romania".

Potrivit sursei citate, liberalii i-au informat pe reprezentantii FMI de modul in care au decurs dezbaterile parlamentare pe marginea Legii bugetului de stat, calificate "drept o agresiune la adresa democratiei parlamentare". "(...) bugetul adoptat in Parlament este nerealist, atat din perspectiva nivelului veniturilor si al cheltuielilor, dar si al prognozei privind produsul intern brut.

In conditiile in care si nivelul colectarilor din luna martie 2009 va fi mai mic decat cel din perioada precedenta, atunci va fi nevoie, practic, de o noua lege a bugetului de stat", se arata in documentul care informeaza despre discutiile PNL - FMI.

"PNL considera ca Guvernul are responsabilitatea luarii unor masuri de disciplina bugetara si de asigurare a finantarii deficitului bugetar. Este regretabil faptul ca, in lipsa unei vointe politice si a unei viziuni strategice, Guvernul PSD-PDL paseaza aceasta responsabilitate Fondului Monetar International.

PNL nu poate sprijini incheierea unui acord financiar in orice conditii si nu va fi de acord cu masuri care sa conduca la cresterea fiscalitatii in Romania sau la erodarea veniturilor populatiei.

De asemenea, PNL nu va sustine un acord care sa compromita sansele Romaniei de dezvoltare economica pe termen mediu si lung", informeaza comunicatul de presa. In final, se arata ca participantii la discutii au convenit reluarea consultarilor dupa ce pachetul de masuri va fi prefigurat in urma negocierilor cu Guvernul Romaniei. 

#buget, #deficit, #fmi, #inflatie , #stiri FMI