Liberalizarea pretului gazelor nu presupune neaparat o scumpire pentru populatie

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 14:02
1553 citiri
Liberalizarea pretului gazelor nu presupune neaparat o scumpire pentru populatie

Directorul general al companiei E.ON Romania, unul din principalii distribuitori si furnizori de gaze si electricitate din tara, Frank Hajdinjak, spune ca a solicitat ANRE majorarea pretului gazelor in acest an si considera ca liberalizarea pretului gazelor ar fi un lucru bun pentru populatie, informeaza NewsIn.

"Liberalizarea va fi buna si pentru populatie, acest lucru va genera o competitie si va conduce poate la o scadere a costurilor pentru consumatori. Intregul proces este de lunga durata, iar preturile nu pot fi liberalizate peste noapte", a declarat miercuri Frank Hajdinjak, in cadrul unei conferinte de presa.

Acesta spune totodata ca nu poate stii cu cat va creste pretul gazelor in 2013, odata cu liberalizarea anuntata.

"De un an si jumatate, in toate intalnirile cu autoritatile romane, am incercat sa gasim o solutie echilibrata. Va trebui sa avem o crestere a preturilor, dar nu pentru consumatorii casnici, ci pentru consumatorii industriali, care sa reflecte situatia reala, pentru ca activitatea noastra in domeniul gazelor este sub presiune foarte mare si nu este acceptabila pe termen lung", a adaugat Hajdinjak.

De asemenea, oficialul E.ON Romania a precizat ca pretul gazelor ar trebui sa creasca cu doua cifre in acest an, pentru ca societatea sa-si acopere costurile.

"Am solicitat cresterea preturilor. Trebuie sa avem o crestere graduala, rezonabila. Trebuie sa gasim un echilibru intre protectia sociala, industrie si noi, jucatorii din sectorul energetic. Romania are cel mai mic pret al gazelor din Europa (...) Ne putem astepta la o crestere a pretului gazelor cu doua cifre in acest an. In 2010, autoritatile au spus ca nu este posibil, dar acum credem ca autoritatile incep sa ne asculte", a afirmat seful E.ON Romania.

Totodata, Hajdinjak estimeaza ca pretul de import al gazelor ar putea depasi 400 de dolari pe mia de metri cubi in acest an.

Altfel, una din companiile grupului, E.ON Regenerabile Romania, a demarat primele proiecte de energie regenerabila.

"Fiind hotarati sa ne consolidam pozitia pe piata locala, ne concentram si asupra surselor de energie regenerabila. Astfel, am integrat recent E.ON Regenerabile Romania in grup. E.ON Regenerabile Romania este deja implicata intr-o serie de proiecte eoliene in zona Moldovei", mai spun oficialii E.ON.

Premierul Emil Boc a anuntat luni ca preturile reglementate la gaze si la energie vor fi eliminate in intervalul 2013-2015, dupa ce se va finaliza procesul de stabilire a consumatorilor vulnerabili si se vor lua masuri de protectie a acestora.

 

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#liberalizarea pretului gazelor, #scadere costuri consumatori, #fmi, #energie regenerabila, #preturi reglementate , #stiri FMI