Lindab : Executivii trebuie sa mearga dupa principiul "cash is king"

Joi, 17 Septembrie 2009, ora 09:30
1339 citiri
Lindab : Executivii trebuie sa mearga dupa principiul "cash is king"

David Brodetski, CEO al grupului suedez cu activitati in industria otelului Lindab, cu afaceri de circa un miliard de euro in 2008, afirma ca pe termen lung nu intentioneaza sa renunte la pietele mari pe care este prezent, cum este cea romaneasca, care genereaza 5-10% din veniturile grupului.

Brodetski, care a preluat functia de CEO al Lindab in a doua jumatate a anului trecut, in momentul in care s-a declansat criza financiara, afirma ca economia romaneasca va inregistra o revenire mai greoaie, atat din cauza dificultatilor financiare din zona Europei Centrale si de Est, dar si din cauza problemelor interne ale tarii care au condus la contractarea imprumutului de la Fondul Monetar International.

Afacerile grupului Lindab au scazut cu circa 55% in primul semestru in Europa Centrala si de Est, cele mai afectate tari fiind Ucraina, Rusia si Romania. "Tarile din Europa Centrala si de Est au fost mai afectate decat cele din Vest pentru ca bancile au acordat finantare prea usor, iar acum sunt prea precaute si au blocat finantarea.

Dobanzile mari si deprecierea monedelor locale au condus la o scadere puternica a economiilor din aceasta zona", explica Brodetski. Lindab a realizat anul trecut o cifra de afaceri totala de 63 mil. euro, in scadere cu 6% fata de 2007 si estimeaza ca in acest an trendul se va mentine.

30 de companii europene pe lista de achizitii

"Romania are, pe langa problemele cu care se confrunta ECE, si probleme interne, care au condus la atragerea unui imprumut de la FMI.

Consider ca Romania isi va reveni mai greu decat Polonia, iar 2010 va fi un an dificil pentru economia locala. Totusi Romania va fi in continuare o piata buna pentru noi si ne vom mentine capacitatile de productie de aici", explica Brodetski, care considera ca va fi nevoie de o perioada lunga de timp pentru a atinge din nou nivelul din 2008.

"Cel mai important in conditiile actuale este sa nu pierzi resurse importante. Chiar daca piata romaneasca a scazut foarte mult, vom continua sa ne mentinem pozitia pentru a avea un avantaj cand va reveni ritmul de crestere."

Executivul Lindab considera ca situatia actuala este favorabila extinderii grupului suedez si afirma ca are circa 30 de companii din Europa pe care le monitorizeaza in vederea unei achizitii. Lindab a preluat anul trecut grupul slovac Sipog, care detinea pe piata romaneasca firmele Rova si Vios, tranzactie care i-a permis sa intre pe segmentul de tigle metalice cu preturi reduse.

Grupul suedez este prezent in Romania cu firmele Lindab, Lindab Astron Building Systems, Rova si Vios, specializata in productia de instalatii pluviale de drenare a apei. Grupul detine pe piata locala de tigla metalica o cota de peste 13%, in timp ce compania Rova a inregistrat in 2008 o cota de piata de 8,4%, potrivit firmei de consultanta Neomar, iar divizia Astron de hale metalice are o cota de piata de 11%. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#criza, # dobanzi, # companii, # imprumut, # FMI , #stiri FMI