Lista masurilor convenite cu FMI

Luni, 10 Mai 2010, ora 23:32
3225 citiri
Lista masurilor convenite cu FMI

Fondul de salarii pentru sistemul bugetar va fi limitat anul viitor la 39 de miliarde lei, prin reducerea numarului total de angajati in sectorul public, potrivit potrivit Memoramdumului suplimentar de Intelegere convenit de Romania cu FMI si UE si obtinut de MEDIAFAX.

Surse participante la negocierile cu FMI au declarat pentru MEDIAFAX ca peste 140.000 de angajati din sectorul public vor fi disponibilizati pana la inceputul anului viitor, pentru a mentine cheltuielile de personal in 2011 in limitele convenite cu FMI.

Tichetele masa si dobanzile la depozite bancare vor fi impozitate 

Guvernul va extinde baza de impunere pentru impozitul pe venit incluzand si tichetele de masa, veniturile din castigurile de capital, inclusiv dobanzile la depozitele bancare, si platile compensatorii, si va elimina scutirile de la impozitul pe venit acordate programatorilor din domeniul IT.

Documentul mai prevede reducerea cu 25% a salariilor, dar si a sporurilor si altor plati de natura salariala pentru toti salariatii din sectorul public, incepand cu 1 iunie 2010, precum si "rationalizarea" in continuare a numarului de salariati din sectorul public, in lunile urmatoare.

Pensionarile anticipate vor fi inghetate de la 1 iunie

Guvernul va ingheta pensionarile anticipate incepand cu data de 1 iunie 2010 si pana la intrarea in vigoare a legii de reforma a sistemului de pensii, iar pensiile de invaliditate vor fi acordate numai daca au fost aprobate in prealabil de echipe de evaluare medicala din Ministerul Muncii.

"Masurile de reducere a cheltuielilor includ si o inghetare a pensionarilor anticipate incepand cu data de 1 iunie 2010 si pana la intrarea in vigoare a legii de reforma a sistemului de pensii.

Pensiile noi de invaliditate vor fi acordate numai daca acestea au fost in prealabil aprobate de echipele de evaluare medicala din Ministerul Muncii", se arata in document.

Memorandumul incheiat cu FMI si UE prevede de asemenea o reducere cu 15% a tuturor prestatiilor sociale, inclusiv a pensiilor si a alocatiilor de somaj, dar stabileste suplimentar ca programele sociale ce nu sunt directionate catre grupurile dezavantajate ale societatii vor contribui "proportional mai mult" la aceasta reducere.

Guvernul s-a angajat fata de FMI sa majoreze taxele, daca masurile luate deja nu au efect

Guvernul s-a angajat sa majoreze unele taxe, daca masurile anuntate deja privind reducerea cheltuielilor nu vor fi aplicate pana in iunie sau nu au efectul scontat.

Memorandumul include masurile de reducere a cheltuielilor convenite de autoritatile romane cu institutiile internationale, precum reducerea salariilor cu 25%, rationalizarea numarului de angajati din sectorul public, diminuarea pensiilor cu 15%, inghetarea pensionarilor anticipate si extinderea bazei de impunere pentru impozitul pe venit, pentru a include si tichetele de masa si veniturile din castigurile de capital.

"In cazul in care aceste actiuni nu sunt implementate pana in iunie 2010 sau nu conduc la consolidarea anticipata vor fi implementate actiuni suplimentare de majorare a veniturilor, inclusiv masuri de majorare a cotelor de impunere, pentru a se elimina orice diferenta bugetara anticipata", se arata in memorandumul de intelegere.

Autoritatile s-au angajat sa nu promoveze legea insolventei personale

Autoritatile romane s-au angajat sa nu promoveze unele initiative legislative, precum proiectul legii insolventei personale, care ar submina disciplina in materie de creditare, pentru a consolida stabilitatea financiara.

Senatorii au adoptat, in luna martie, o propunere legislativa privind insolventa persoanelor fizice, care a fost trimisa ulterior spre dezbatere catre Camera Deputatilor, decizionala in acest caz.

Potrivit proiectului, debitorul care cu buna credinta a cerut si a acceptat deschiderea procedurii insolventei va putea fi descarcat total sau partial de datoriile anterioare sau ulterioare deschiderii procedurii, daca bunurile sale sunt insuficiente pentru plata intregii mase credale si daca instanta i-a acordat beneficiul scuzabilitatii.

Legea ar stabili ca debitorul de buna credinta care, fie prin plan, fie prin plata anticipata, a acoperit un minimum de 75% din valoarea totala a creantelor acceptate in lista creditorilor, va beneficia de inchiderea anticipata a procedurii si de stergerea din toate registrele de publicitate si evidentele publice a consecintelor juridice ale insolventei.

Pe de alta parte, in domeniul reglementarii si supravegherii sectorului financiar, autoritatile s-au mai angajat ca vor mentine cadrul de reglementare prudential actual in materie de provizionare si ca vor asigura capacitatea BNR de a face fata provocarilor la adresa stabilitatii financiare, generate printre altele de presiunile asupra calitatii activelor, inclusiv prin planuri de contingenta.

Autoritatile mai trebuie sa "efectueze amendamentele legislative necesare, menite sa clarifice regimul de despagubire a creditorilor bancilor plasate sub administrare speciala, pentru a asigura implementarea cu eficacitate a legislatiei recent amendate privind lichidarea institutiilor de credit cu probleme financiare.

Aceasta legislatie ar trebui sa intre in vigoare pana la sfarsitul lui decembrie", potrivit memorandumului de intelegere.

Guvernul s-a angajat sa privatizeze sau sa inchida Termoelectrica si sa privatizeze CFR Marfa

Guvernul s-a angajat in fata FMI si CE sa inceapa procedurile de privatizare sau inchidere pentru Termoelectrica si sa vanda pachetul majoritar de actiuni la CFR Marfa. Cele doua companii fac parte din lista de zece societati la care statul detine pachetul majoritar aflate sub monitorizare.

In cazul CFR Marfa, Executivul a aplicat deja un program de reducere a personalului, cu 10.300 de angajati, din care primii 4.000 de salariati au fost disponibilizati la inceputul lunii martie.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a anuntat ca procedurile de privatizare vor incepe in acest an.

Companiile monitorizate de Guvern vor reduce arieratele cu 2,5%

Executivul si FMI au convenit, in luna februarie, un grafic de limitare in 2010 a pierderilor fara subventii, taxe si dobanzi, la nivelul celor zece companii de stat monitorizate, pana la 1,3 miliarde lei la finele lunii martie si la 2,6 miliarde lei la sfarsitul lunii iunie.

Tintele pentru primul si al doilea trimestru au fost incluse in scrisoarea suplimentara de intentie la acordul stand-by convenita cu FMI la inceputul lunii februarie, iar urmatorul prag a fost stabilit la evaluarea din ultimele doua saptamani.

Lista companiilor monitorizate cuprinde Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport CFR Calatori, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresto, Societatea Comerciala Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.

Guvernul si FMI au convenit anterior ca evolutiile financiare ale acestor companii de stat sa fie monitorizate cu prioritate, in vederea reducerii volumului de subventii. 

Downloadeaza Memorandumul de Intelegere

Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
România, o țară bogată în frumusețe naturală și istorie, este adesea descrisă ca un adevărat colț de rai pe pământ. Cu o varietate impresionantă de peisaje, de la munte până la...
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
#bugetar, #fmi, #impozite, #masuri, #salarii, #sistem , #stiri FMI