Lituania ar putea avea nevoie de ajutor de la FMI, daca nu isi va putea finanta deficitul bugetar

Luni, 03 August 2009, ora 12:31
1132 citiri
Lituania ar putea avea nevoie de ajutor de la FMI, daca nu isi va putea finanta deficitul bugetar

Ministrul lituanian de finante a declarat luni ca statul ar putea avea nevoie de ajutor de la Fondul Monetar International (FMI), in cazul in care nu isi va putea finanta deficitul bugetar, insa a exclus alternativa deprecierii monedei, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Lituania a respins pana in prezent ideea solicitarii unui ajutor de la FMI, in ciuda adancirii deficitului bugetar si a estimarilor ce indica o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 18,2% in acest an.

Tara vecina Letonia, a carei economie este estimata sa se comprime cu 18% in acest an, a fost nevoita sa apeleze la un pachet de salvare de 7,5 miliarde euro acordat de FMI in decembrie.

"In cazul in care guvernul are probleme in finantarea deficitului bugetar, am putea fi nevoiti sa apelam la FMI sau sa cautam alt ajutor international", a declarat ministrul de finante lituanian, Ingrida Simonyte, intr-un interviu acordat cotidianului Lietuvos Zinios.

Comentariile acesteia au fost similare celor formulate de presedintele Dalia Grybauskaite, care a spus saptamana trecuta ca "atat timp cat Lituania isi poate refinanta datoriile, nu avem nevoie sa facem apel (la FMI)". Aceasta a adaugat ca situatia depinde "numai de situatia pietelor externe".

Simonyte a spus ca Lituania poate finanta un deficit de 6-8% din PIB in acest an si ca guvernul vrea sa reduca din toamna cheltuielile sociale, inclusiv sa reduca pensiile cu 5%, pentru a preveni adancirea deficitului bugetar.

Economia Lituaniei a scazut cu 22,4% in al doilea trimestru, in termeni anuali, conform datelor preliminare publicate de institutul de statistica al tarii, in contextul in care productia s-a prabusit si vanzarile cu amanuntul au scazut drastic.

Declinul, cel mai accentuat din Uniunea Europeana, vine dupa o comprimare de 13,3% inregistrata in primul trimestru.

In al doilea trimestru din 2008, economia crescuse cu 5,2%.

Economiile Estoniei, Letoniei si Lituaniei se prabusesc dupa caderea sectoarelor imobiliare, inghetarea creditarii si scadere cererii pentru bunurile exportate de aceste tari.

Economia Lituaniei a scazut cu 18,1% in primele sase luni. Productia industriala a scazut cu 20,4% in al doilea trimestru, iar vanzarile cu amanuntul cu 27,7%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI, # deficit, # economie, # UE , #stiri FMI