Macedonia urmeaza sa se confrunte cu problema unui acord cu FMI

Marti, 07 Aprilie 2009, ora 15:31
1372 citiri
Macedonia urmeaza sa se confrunte cu problema unui acord cu FMI

Macedonia, una dintre cele mai sarace tari din Europa, trebuie sa abordeze probleme majore, precum nevoia de ajutor din partea Fondului Monetar International (FMI), dupa ce alegerile prezidentiale s-au incheiat, relateaza Reuters.

"Totul a fost amanat pentru organizarea alegerilor. Acum trebuie sa se confrunte cu realitatea", a declarat un oficial occidental din Skopje.

Oficialii macedoneni au recunoscut abia in ultimele zile ca ar putea fi nevoiti sa apeleze la FMI, urmand masurile luate de Serbia si Bosnia.

Ministrul de finante si guvernatorul adjunct al bancii centrale se vor intalni cu oficialii FMI la Washington in aprilie si o misiune a Fondului ar putea ajunge in Macedonia, in luna mai.

Un oficial de varf estimeaza ca Macedonia, ce a aplicat pentru aderarea la Uniunea Europeana in 2005, insa nu a deschis discutiile, ar avea nevoie de la FMI de cateva sute de milioane euro.

"Nu mai putin de 500 milioane euro. Poate ca nu este suficient. Trebuie sa acoperim o perioada de un an, un an si jumatate, pentru a asigra stabilitatea macroeconomica", a spus oficialul. Nivelul prevazut este echivalent cu circa 8% din produsul intern brut din 2008.

Macedonia a sperat ca se va putea descurca fara ajutor din partea FMI, dupa ce a rambursat un imprumut anterior de 32 milioane euro in 2007.

"Vor trebui sa restructureze bugetul, pe baza ritmului de crestere si a inflatiei, care cu siguranta nu vor intruni obiectivele", a declarat ambasadorul american, Philip Reeker.

Veniturile bugetare ale Macedoniei au scazut, iar rezervele valutare au coborat la sfarsitul lunii martie la 1,3 miliarde euro, fata de 1,68 miliarde euro in intervalul septembrie-octombrie.

"In primele doua luni ale acestui an, am inregistrat o deteriorare a bugetului", a declarat ministrul macedonean de finante, Trajko Slaveski, pentru Reuters, adaugand ca veniturile pentru ianuarie si februarie au fost cu 5% sub estimari.

Kemal Kozaric, guvernatorul bancii centrale a Bosniei, a spus recent ca statul va incepe in 15 aprilie discutiile cu FMI privind un acord stand-by.

De asemenea, Serbia a ajuns deja la un acord cu FMI pentru un imprumut de 3 miliarde euro. In ultimele sase luni, FMI-ul a incheiat acorduri in valoare totala de peste 60 miliarde dolari cu mai multe state din regiune, Ungaria, Letonia, Romania, Serbia si Ucraina beneficiind de aceste fonduri.

Romania va primi un pachet total de finantare ce cuprinde 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la UE, 1,2-1,5 miliarde euro de la Banca Mondiala si 1 miliard de euro de la alte institutii internationale.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#macedonia, # imprumut, # fmi, # pib, # buget , #stiri FMI