Marea Britanie ar putea apela la un imprumut FMI

Sambata, 28 Martie 2009, ora 15:34
2179 citiri
Marea Britanie ar putea apela la un imprumut FMI

Miliardarul american George Soros a declarat intr-un interviu publicat sambata in cotidianul The Times ca este posibil ca Marea Britanie sa fie nevoita sa recurga la un imprumut FMI, in cazul in care criza bancilor din aceasta tara va continua, relateaza AFP.

"Este posibil", a declarat Soros intr-un interviu acordat cotidianului britanic The Times.

"Problema este ca sistemul bancar este mai mare decat economia (...) deci pentru ca Marea Britanie sa poata sa il absoarba singur, va fi necesara o acumulare a datoriei", a explicat el.

Din punctul sau de vedere, "daca sistemul bancar continua sa se prabuseasca, (un imprumut de la FMI - n.red.) este o posibilitate, dar nu este ceva probabil" deocamdata.

Potrivit The Times, Marea Britanie nu a mai cerut ajutor de la FMI din 1976, cand inflatia se apropia de 27%. Londra a cerut atunci 3,9 miliarde de dolari, un record pentru perioada respectiva.

"Aceasta criza este (...) o prabusire completa a sistemului financiar, cu implicatii imense asupra vietii cotidiene. In alte dati, cand exista o criza care ameninta sistemul, autoritatile interveneau si faceau ceea ce era nevoie pentru a apara sistemul", a subliniat Soros. "De aceasta data au esuat", a adaugat, subliniind ca priveste fara optimism summitul G20, care va avea loc joi la Londra.

"Exista sanse mari sa esueze, pentru ca exista atat de multe diferente de opinie", a spus el, avertizand ca pretul va fi ani de criza economica, mai grava decat Marea Depresiune.

"Este o ocazie cruciala", a precizat omul de afaceri.

#Marea Britanie, #FMI, #imprumut, #Soros , #stiri FMI