Marea Britanie ar putea cere ajutorul FMI

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 14:20
1126 citiri
Marea Britanie ar putea cere ajutorul FMI

 Adancirea deficitului public al Marii Britanii a inceput sa ii alarmeze pe economisti, iar multi spun ca un pachet de sprijin din partea FMI nu ar fi exclus, in contextul in care ministrul de finante, Alistair Darling, urmeaza sa prezinte in curand proiectul de buget pentru anul in curs, scrie AFP.

Darling, care va prezenta proiectul de buget in 22 aprilie, a spus anterior ca recesiunea care a lovit Regatul este "mai grava decat se anticipase".

Potrivit Sunday Times, acesta ar putea estima o scadere cu 3% a economiei, in 2009, care ar fi cea mai ampla din 1945.

Oficialul declarase in noiembrie ca scaderea economica din 2009 va fi de 1%.

Insa multi economisti mizeaza pe o comprimare mult mai puternica a economiei.

Afectat de scaderea veniturilor bugetare, de injectarea a zeci de miliarde de lire sterline pentru salvarea bancilor, dintre care patru sunt nationalizate, guvernul britanic asista la adancirea rapida a deficitului public si a datoriei de stat.

Chiar si Mervyn King, guvernatorul bancii centrale a Marii Britanii, a atras atentia asupra unui nou plan de relansare masiva a economiei, in cadrul viitorul buget.

Si in contextul in care economia se deterioreaza, ipoteza unui sprijin financiar din partea Fondului Monetar International (FMI) a inceput sa prinda contur.

Miliardarul american George Soros a declarat la sfarsitul lunii martie pentru cotidianul The Times ca este posibil ca Marea Britanie sa fie nevoita sa recurga la un imprumut FMI, in cazul in care criza bancilor din aceasta tara va continua.

Simon Johnson, economist in cadrul FMI, a spus ca  "guvernul britanic are nevoie de ajutor, deoarece economia se afla intr-o situatie foarte dificila."

Acesta a subliniat ca Grecia, Spania, Italia si Irlanda ar avea nevoie de sprijin financiar.

Marea Britanie
nu a mai cerut ajutor de la FMI din 1976, cand inflatia se apropia de 27%.

Londra a cerut atunci 3,9 miliarde de dolari, un record pentru perioada respectiva, ceea ce a socat populatia si a afectat reputatia laburistilor, adica a partidului premierului Gordon Brown, timp de opt ani.

Totusi, conditiile sunt diferite acum. FMI si-a reformat sistemul acordarii de imprumuturi si a lansat o linie speciala de creditare, destinata tarilor cu economii performante, dar care sunt afectate de criza.

Fondul a invitat astfel de state sa ii ceara sprijinul
pana nu este prea tarziu.

Acest lucru a atras comentarii entuziaste din partea secretarului Trezoreriei, Stephen Timms, si din partea ministrului comertului, Peter Mandelson, care au spus ca, pe viitor, o cerere pentru sprijin financiar din partea FMI nu ar trebui tratata cu reticenta.

Brown a spus in cadrul summitului G20 ca multe tari vor cere sprijinul FMI, "insa nu este cazul nostru".

Opiniile privind un eventual sprijin din partea FMI vin in contextul in care economia Marii Britanii s-a comprimat cu 1,5% in primul trimestru din 2009, in timp ce recesiunea care a cuprins Regatul incepe sa semene din ce in ce mai mult cu cea din 1979, arata datele publicate de institutul national pentru cercetare economica si sociala (Niesr).

In ultimele trei luni din 2008, produsul intern brut (PIB) scazuse cu 1,6%, potrivit datelor aceluiasi institut, printre clientii caruia se numara si Departamentul Trezoreriei.

Rata somajului creste cu cel mai rapid ritm din ultimele trei decenii, ceea ce exercita presiuni asupra premierului Brown sa dubleze din nou eforturile sale pentru revenirea cresterii economice, inaintea alegerilor urmatoare.

De asemenea, presa engleza a scris recent ca taxele din Marea Britanie vor trebui sa fie majorate din nou, pentru a acoperi deficitul public de mai multe miliarde lire sterline, iar o astfel de masura ar putea fi anuntata de Darling.

Expertii prevad ca aceasta situatie va face ca cetatenii platitori sa aiba de plata, in medie, dupa alegeri, inca 500 lire anual.

FMI a avertizat in martie ca economia Marii Britanii s-ar putea comprima in continuare si anul viitor, chiar si dupa ce economiile majoritatii sau tuturor competitorilor Regatului vor reincepe sa creasca.

Astfel, FMI-ul se asteapta ca produsul intern brut (PIB) sa scada cu 3,8% anul acesta, peste estimarile din ianuarie privind o scadere a PIB-ului cu 2,8%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#britanic, #buget, #de, #deficit, #economica, #fmi, #guvern, #proiect, #public, #scadere , #stiri FMI