Marea Britanie vrea sa schimbe FMI si BM

Vineri, 27 Martie 2009, ora 10:51
1578 citiri
Marea Britanie vrea sa schimbe FMI si BM

Premierul britanic Gordon Brown a cerut joi reformarea profunda a institutiilor internationale, pentru a li se da posibilitatea de a vorbi si statelor emergente sau in curs de dezvoltare, transmite AFP.

"Nu este nevoie ca viitorul presedinte al Bancii Mondiale sa fie un american, iar viitorul director general al Fondului Monetar International (FMI - n.red.) un european", a declarat Brown, intr-o conferinta la universitatea din Sao Paolo, in Brazilia.

"A trecut perioada in care numai cateva dintre tari se puteau aseza la masa pentru a defini programul global. FMI, Banca Mondiala si toate institutiile internationale trebuie acum sa se schimbe, pentru a corespunde noii realitati", a declarat Brown.

Aceste modificari trebuie sa se aplice atat mandatului, cat si eficientei institutiilor, "pentru a avea certitudinea ca tarile emergente si in curs de dezvoltare au dreptul sa vorbeasca si sa fie reprezentate in aceste institutii, un drept care le-a fost refuzat atat de mult timp si pe care-l merita", a adaugat premierul britanic.

Brown s-a intalnit joi dimineata cu presedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, iar dupa aceea a mers la Sao Paolo, unde a sustinut o conferinta despre provocarile summitului G20, a carui sarcina este de a gasi solutii la criza mondiala si care va incepe la 2 aprilie, la Londra.

#bm, #britanie, #fmi, #marea, #reformare, #schimbare , #stiri FMI