Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Marian Sarbu: salariul minim trebuie stabilit inainte de un nou acord cu FMI

Marian Sarbu: salariul minim trebuie stabilit inainte de un nou acord cu FMI

Liderul UNPR Marian Sarbu a declarat, vineri, ca UNPR nu considera exagerata solicitarea sindicatelor ca salariul minim pe economie sa fie 750 lei, adaugand ca un nou acord cu FMI ar trebui sa aiba ca premisa o intelegere intre Guvern si sindicate privind salariul minim, transmite NewsIn.

"Credem ca se platesc costuri sociale extrem de importante, uneori exagerate si de aceea unele ajustari in acest sens ar trebui sa fie premisa unui viitor nou acord.

Credem ca Guvernul ar trebui sa foloseasca prilejul elaborarii bugetului pe 2011 pentru a pregati un eventual acord viitor, inclusiv printr-o intelegere cu patronatele si sindicatele in legatura cu evolutia salariului minim", a afirmat Sarbu. 


El a apreciat ca pastrarea salariului minim "la cote atat de joase" este anacronica, inclusiv din punct de vedere economic, in conditiile in care "exista posibilitatea pastrarii fondului total de salarii, chiar in cazul cresterii salariului minim".

"In opinia noastra, solicitarea sindicatelor pentru un salariu minim de 750 lei nu este exagerata, nu se indeparteaza foarte mult nici de propunerea PDL", a mai spus Sarbu.

De asemenea, Sarbu a sustinut ca actualul climat tensionat din Romania poate fi depasit printr-o implicare mai clara a Guvernului in dialogul social, dar si ca este necesar ca sindicatele sa accepte un moratoriu pentru 2011, in legatura cu grevele, "pentru a crea predicitibilitate si posibilitateta obtinerii unor conditii bune intr-un nou acord cu FMI".

El a adaugat ca, din informatiile sale, nu sunt preconizate reduceri sau eliminari ale unor ajutoare sociale. 


"Ministerul Muncii lucreaza in acest moment la un cod al asistentei sociale, ce va fi prezentat Parlamentului, din cate stiu nu e vorba de disparitia unor prestatii sociale, ci de o inasprire a criteriilor astfel incat sa nu aiba acces decat cei care intr-adevar au acest drept", a mai spus liderul Uniunii.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1023 ori
Citeste mai multe despremarian sarbu salariu fmi acord