Marile banci din regiune se vor intalni in martie, la Atena, cu FMI si arbitrii pietelor financiare

Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 13:10
983 citiri
Marile banci din regiune se vor intalni in martie, la Atena, cu FMI si arbitrii pietelor financiare

Urmatoarea intalnire regionala a marilor grupuri bancare din regiune cu Fondul Monetar International (FMI) si autoritatile de supraveghere va avea loc in martie la Atena, a spus, miercuri, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, citat de NewsIn.

"In cadrul initaitivei de la Viena, exista intalniri regionale pe care le facem cu marile banci si intalniri cu reprezentantii grupurilor dintr-o anumita tara.

Urmatoarea intrunire regionala va fi in martie, la Atena", a precizat Franks.

Principalele noua grupuri bancare straine prezente pe piata din Romania si-au reluat la finalul lui decembrie expunerea totala la nivelul din martie 2009, dupa ce evaluarea pentru finalul lui septembrie arata o usoara scadere.

CE, FMI, Banca Europeana de Investitii, Banca Mondiala si Banca Centrala Europeana s-au reunit anul trecut cu reprezentanti ai celor 15 banci-mama cu subsidiare in centrul si estul Europei, cu autoritati fiscale si reprezentanti ai bancilor centrale din Austria, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Suedia, Bosnia-Hertegovina, Ungaria, Letonia, Serbia si Romania pentru a lua cele mai potrivite masuri anticriza, in cadrul initiativei de coordonare a bancilor europene de la Viena.

Sprijinul constant dat de bancile-mama s-a alaturat finantarii FMI si CE de circa 52 miliarde euro acordate Ungariei, Letoniei, Romaniei, Serbiei si Bosniei-Hertegovina, precum si celei de la Banca Mondiala si alte institutii financiare.

FMI a sustinut, in cazul Romaniei, un astfel de acord, semnat de principalele noua banci cu expunere semnificativa pe piata locala (Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank), care au promis ca isi vor mentine expunerea totala pe Romania si ca vor injecta capital in subsidiarele lor, daca va fi necesar.

Si cele patru banci care domina sistemul financiar din Letonia si-au confirmat angajamentul de a-si sustine subsidiarele din statul baltic si de a promova stabilitatea financiara in regiune.

La randul sau, Serbia a primit, de asemenea, promisiuni de la zece mari banci ca nu-si vor reduce expunerea pe piata locala. 

#banci, # regiune, # atena, # fmi, # piete , #stiri FMI