Maxim 40% din pacienti vor fi scutiti de la coplata in sanatate

Joi, 27 Mai 2010, ora 09:45
1217 citiri
Maxim 40% din pacienti vor fi scutiti de la coplata in sanatate

Guvernul s-a angajat in negocierile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana sa introduca sistemul de coplata pentru servicii medicale, iar ponderea scutirilor de la obligatia de a efectua plata sa nu depaseasca un nivel de 40% dintre pacienti, conform intelegerii cu cele doua institutii, relateaza Mediafax.

"Vom introduce sistemul de coplata pentru serviciile medicale.

Ponderea scutirilor de la obligatia de a efectua aceste plati nu va depasi 40%", se arata in memorandumul de intelegere cu FMI si CE.

Proiectul privind coplata in sistemul medical a fost prezentat Guvernului de catre conducerea Ministerului Sanatatii la sfarsitul lunii aprilie, dar reprezentantii Ministerului Finantelor au solicitat atunci, in sedinta de guvern, ca documentul sa fie refacut, atentionand ca o serie de prevederi din document pun in continuare presiune asupra bugetului.

"Discutia din Guvern a indicat ca introducerea coplatii este necesara pentru respectarea reducerilor de cheltuieli publice convenite cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, dar Ministerul Finantelor nu a fost de acord cu anumite formulari ale actului normativ, aratand ca acestea nu ar diminua presiunile pe buget.

Actul normativ a fost amanat si va fi discutat dupa ce expertii celor doua ministere se vor pune de acord asupra acestor prevederi", au relatat atunci, pentru MEDIAFAX, surse participante la sedinta de guvern.

In luna martie, Ministerul Sanatatii anunta ca a definitivat legislatia privind introducerea mecanismului de coplata, prin tichetul moderator pentru sanatate, si ca proiectul de lege va fi trimis Parlamentului, care va decide daca actul poate fi aplicat de la 1 iulie 2010.

Contributia personala a cetatenilor prin tichetele pentru sanatate nu va depasi 600 lei pe an, astfel ca pacientii vor plati consultatii, investigatii, spitalizarea pana la o suma cumulata a bonurilor de 600 lei.

Peste aceasta suma, consultatiile, analizele si spitalizarile vor fi gratuite.

In medicina primara, coplata pentru consultatiile medicului de familie aferente serviciilor platite separat va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu in afara programului de lucru de 7 ore va fi 15 lei.

Consultatia la medicul specialist din ambulatoriu va fi platita cu 10 lei, iar consultatia la medicul specialist in afara programului de lucru va fi taxata cu 20 lei.

De asemenea, consultatia efectuata de serviciul de ambulanta, doar in cazul cand aceasta reprezinta solicitare de consultatie la domiciliu, va presupune o taxa de 20 lei. 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#guvern, # fmi, # coplata, # sanatate , #stiri FMI