Memorandumul cu FMI se discuta saptamana viitoare in CES

Joi, 13 Mai 2010, ora 11:59
945 citiri
Memorandumul cu FMI se discuta saptamana viitoare in CES

Discutarea memorandumului cu Fondul Monetar International (FMI) in Consiliul Economic si Social (CES) a fost amanata pentru luni, la solicitarea sindicatelor, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, presedintele CES, Florian Costache.

"Am decis amanarea discutarii memorandumului cu FMI pentru luni, la ora 13:00, in urma solicitarii sindicatelor. Patronatele sunt de acord cu aceasta amanare", a spus Costache.

Liderii confederatiilor sindicale au cerut miercuri presedintelui CES sa amane pentru luni sedinta plenului CES pentru discutarea memorandumului cu FMI, deoarece nu au primit inca datele de la Ministerul Finantelor privind cifrele exacte pe care se fundamenteaza masurile de austeritate.

Presedintii celor cinci confederatii sindicale s-au intalnit, miercuri, pentru a stabili propunerile pe care le vor prezenta la Consiliul Economic si Social in cazul scrisorii de intentie cu FMI.

Sindicatele au propus ca vineri sa lucreze comisia de specialitate a CES, iar intrunirea extraordinara a plenului Consiliului sa fie reprogramata pentru luni, in cazul in care datele vor ajunge la sindicate miercuri sau joi.

Liderii sindicali au precizat ca CES nu poate da un aviz in cazul scrisorii de intentie cu FMI daca cei 15 reprezentanti ai sindicatelor in Consiliu nu participa la sedinta plenului.

Scrisoarea de intentie cu FMI va putea trece de CES si fara acordul sindicatelor, a declarat, miercuri, presedintele Consiliului, Florian Costache.

CES are 45 membri, din care 15 de la sindicate, 15 din partea patronatelor si 15 de la Guvern.

Avizul favorabil necesita acordul a trei patrimi din voturile celor prezenti. Pentru a fi luata o decizie in CES este nevoie ca toate partile sa fie prezente.

In urma negocierilor cu FMI, autoritatile romane au propus, ca masuri pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8% din PIB in 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si o scadere masiva a subventiilor, in loc de majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica si TVA. 

#memorandumul, #fmi, #ces, #sindicate , #stiri FMI