Merrill Lynch: Cursul va reveni la 4 lei/euro anul viitor

Joi, 30 Aprilie 2009, ora 14:51
1407 citiri
Merrill Lynch: Cursul va reveni la 4 lei/euro anul viitor

Analistii bancii de investitii Merrill Lynch estimeaza ca leul va intra pe o panta de depreciere in urmatoarele luni, in ciuda intaririi din ultima perioada, ce va culmina cu un nivel maxim al cursului de 4,8 lei/euro in septembrie, urmat de o scadere treptata la 4 lei/euro la jumatatea lui 2010.

Astfel, potrivit raportului publicat joi, analistii Merrill Lynch vad leul la 4,5 lei/euro in iunie, 4,8 lei/euro in septembrie si 4,5 lei/euro la finalul acestui an. Pentru anul viitor, prognoza bancii de investitii arata o apreciere a leului pana la 4,1 lei/euro in martie si o stabilizare la 4 lei/euro de la jumatatea lui 2009 pana la finalul anului viitor.

In piata valutara, leul a continuat sa se aprecieze joi, pana la cotatii de 4,17 lei/euro in prima parte a zilei, dupa care cursul a reinceput sa urce pana in apropiere de 4,19 lei/euro. Tendinta este una regionala, celelate monede cu regim similar evoluand similar.

Pentru alte monede cu regim similar din regiune, estimarile Merrill Lynch sunt asemanatoare. Pentru zlot, banca de investitii anticipeaza o depreciere pana la 4,8 unitati/euro in septembrie, urmata de o apreciere mult mai mare decat in cazul leului, pana la 3,45 zloti/euro la finalul anului viitor. Forintul ar urma, potrivit Merrill Lynch, sa piarda teren pana la 330 unitati/euro in septembrie, pentru ca apoi sa se intareasca la 270 forinti/euro la finalul lui 2009.

In privinta inflatiei din Romania, Merrill Lynch estimeaza o rata anuala de 5,5% pentru acest an si de 4,7% in 2010.

Banca de investitii si-a mentinut prognoza legata de evolutia produsului intern brut (PIB) al Romaniei, anticipand o contractie cu 3,4% in acest an si cu 3,1% in 2010.

Ultimele proiectii ale Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), prezentate joi dimineata de NewsIn, arata ca institutia estimeaza o comprimare cu 4% a PIB in acest an - nivel similar celui estimat de Fondul Monetar International, de 4,1% -, urmata de o relativa stagnare in 2010, an pentru care CNP anticipeaza un avans economic cu 0,1%.

Estimarile macroeconomice ale Merrill Lynch pentru Romania sunt mai severe decat pentru alte state din regiune, analistii bancii de investitii anticipand doi ani la rand de recesiune grava.

De altfel, potrivit Merrill Lynch, Romania va inregistra anul viitor o recesiune mai grava decat Ungaria (contractie estimata la 1%) sau Ucraina (-2%).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#curs, #fmi, #lynch, #merrill, #monede, #recesiune , #stiri FMI