Ministerul Finantelor a programat in aprilie licitatii de titluri de stat de 7 miliarde lei

Marti, 31 Martie 2009, ora 11:57
1046 citiri
Ministerul Finantelor a programat in aprilie licitatii de titluri de stat de 7 miliarde lei

Ministerul Finantelor Publice (MFP) si-a programat sa emita in luna aprilie a acestui an titluri de stat de 7 miliarde lei pentru finantarea si refinantarea datoriei publice, circa 93% din suma urmand sa fie atrasa prin certificate de trezorerie cu discont, potrivit ordinului 595/2009.

Prima licitatie de luna viitoare va fi organizata in 2 aprilie, cand statul vrea sa plaseze obligatiuni de stat de tip benchmark cu maturitate la 5 ani, in valoare de 250 milioane lei.

In 6 aprilie, Finantele intentioneaza sa vanda certificate de trezorerie cu discont la 3 luni, de 2 miliarde lei. In 13 aprilie, MFP si-a programat o licitatie pentru titluri de stat scadente la 6 luni, in valoare de 2 miliarde lei, iar in 16 aprilie - o emisiune de obligatiuni benchmark pe 3 ani, de 250 milioane lei.

In 21 aprilie, ministerul si-a anuntat intentia de a atrage 1,5 miliarde lei prin certificate de trezorerie cu discont la 30 de zile, iar pe 27 aprilie, in cadrul ultimei licitatii din luna a patra a acestui an, MFP vrea sa ia 1 miliard lei prin titluri de stat la un an.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat, joi, calendarul cu licitatiile de titluri de stat pentru acest an, anuntand ca are in vedere emiterea de certificate de trezorerie cu discont scadente la 1, 3, 6 si 12 luni, precum si obligatiuni de tip benchmark, cu scadente de 3, 5 si 10 ani.

In primele trei luni ale acestui an, Finantele au atras circa 20,2 miliarde lei pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice scadente.

Deficitul bugetului general consolidat agreat de guvern cu Fondul Monetar International (FMI) si institutiile europene este de 4,6% din produsul intern brut (PIB) in 2009, fata de 2% din PIB, cat estimase anterior.

Marti, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ca deficitul bugetar a ajuns la 0,63% din PIB dupa primele doua luni ale acestui an, in conditiile in care veniturile totale au scazut cu 6,8%, iar cheltuielile au crescut cu 10,1% fata de perioada similara a anului trecut. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#licitatii, # finantare, # obligatiuni, # , #stiri FMI