Ministerul Finantelor a programat in mai licitatii de titluri de stat de 6 miliarde lei

Vineri, 24 Aprilie 2009, ora 16:51
2053 citiri
Ministerul Finantelor a programat in mai licitatii de titluri de stat de 6 miliarde lei

Ministerul Finantelor Publice (MFP) si-a programat sa emita in luna mai a acestui an titluri de stat de 6 miliarde lei pentru finantarea si refinantarea datoriei publice, peste 83% din suma urmand sa fie atrasa prin certificate de trezorerie cu discont, potrivit unui ordin publicat vineri.

Prima licitatie de luna viitoare va fi organizata in 4 mai, cand statul vrea sa atraga titluri de stat cu scadenta la 6 luni, de 2 miliarde lei.

Pe 7 mai, Finantele vor sa plaseze obligatiuni de stat de tip benchmark cu maturitate la 5 ani, in valoare de 500 milioane lei. In 11 mai, MFP intentioneaza sa vanda certificate de trezorerie cu discont la 3 luni, de 1,5 miliarde lei.

In 18 mai, statul si-a programat o licitatie pentru titluri de stat scadente la 30 zile, in valoare de 500 milioane lei, iar in 21 mai - o emisiune de obligatiuni benchmark pe 3 ani, de 500 milioane lei.

Ultima licitatie din luna mai va avea loc in 25 ale lunii, cand ministerul si-a anuntat intentia de a atrage 1 miliard lei prin titluri de stat cu maturitate la un an.

Pentru aprilie, Finantele au programat emisiuni de titluri de stat de 7 miliarde lei pentru finantarea si refinantarea datoriei publice, dupa ce in primele trei luni din 2009 au atras peste 20,2 miliarde lei.

In cele cinci licitatii din aprilie, MFP a luat in total aproape 6,3 miliarde lei.

Ultima licitatie din aceasta luna este programata pentru 27 aprilie, pentru certificate la un an, de 1 miliard lei. Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International.

FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a anuntat ca deficitul bugetar s-a adancit la finalul primului trimestru pana la 8,3 miliarde lei, respectiv 1,56% din PIB, in conditiile in care incasarile au scazut cu 6,2%, iar cheltuielile au fost in crestere cu 14,2% fata de perioada similara a anului trecut.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#finante, # titluri, # licitatie, # pogea, # deficit, # fmi, # obligatiuni , #stiri FMI