Ministerul Finantelor vrea sa emita obligatiuni in lei

Marti, 11 August 2009, ora 13:54
1949 citiri
Ministerul Finantelor vrea sa emita obligatiuni in lei

Ministeru Finantelor Publice (MFP) va emite in urmatoarele doua luni obligatiuni de stat in lei cu scadenta la 10 ani, iar emisiunea de eurobonduri ar putea fi amanata pentru inceputul lui 2010, daca nu vor fi satisfacute conditiile cerutre de minister, a declarat, marti, Bogdan Dragoi, precizeaza NewsIn.

"In urmatoarele doua luni, vom emite obligatiuni de stat in lei cu maturitate la 10 ani, iar de la inceputul lunii septembrie incepem sa monitorizam piata externa pentru emisiunea de eurobonduri in ce priveste volumul, maturitatea si pretul si cand vor fi acceptate conditiile vom emite. Daca conditiile nu sunt corecte, ne gandim sa emitem la inceputul anului viitor", a precizat secretarul de stat in MFP Bogdan Dragoi.

El a mai spus ca, din cele doua transe de la Fondul Monetar International (FMI) va fi trasa suma de 1,718 miliarde euro direct din conturile bancii nationale, bani cu care sa fie acoperit partial deficitul bugetar din 2009.

Ultima emisiune de obligatiuni in lei cu scadenta la 10 ani trebuia sa aiba loc pe 17 ianuarie 2008, cand Finantele anuntasera ca vor sa emita titluri de stat de 1 miliard lei, dar nu au mai atras nici un ban. Pe 20 decembrie 2007 a avut loc ultima licitatie pentru obligatiuni in lei la 10 ani la care Ministerul de Finante a atras bani, respectiv 178,9 milioane lei, la o rata a cuponului de 6,75% si un randament mediu de 7,47%.

Ministerul Finantelor Publice
(MFP) a solicitat, vineri, bancilor de investitii propuneri pentru intermedierea unei noi emisiuni de eurobonduri pe piata externa, cu valoare indicativa de minimum 500 milioane euro si maturitate de 5 ani, programata, cel mai devreme, pentru a doua parte a lui 2009.

Romania a mai lansat in iunie 2008 o emisiune de eurobonduri, vanzand titluri in valoare de 750 milioane euro.

Totodata, Finantele vor vinde pe 14 august, prin subscriptie publica pe piata interna, obligatiuni de stat cu dobanda denominate in euro, in valoare nominala totala de 300 milioane euro, cu maturitate la 4 ani si o rata a cuponului de 5,25%. Data emisiunii este 19 august 2009.

Pe de alta parte, luna trecuta, MFP a imprumutat aproximativ un miliard euro de la banci, printr-un aranjament de tipul "club loan", care, spre deosebire de emisiunile de titluri in valuta sau de imprumuturile sindicalizate, prezinta avantajul ca este mai ieftin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#minister, #finante, #obligatiuni , #stiri FMI