Ministrii de finante din UE dezbat problema deficitelor

Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 13:45
952 citiri
Ministrii de finante din UE dezbat problema deficitelor

Ministrii de finante din Uniunea Europeana s-au intalnit vineri la Madrid, pentru a discuta modul in care ar putea fi diminuate deficitele bugetare, in contextul in care Grecia se apropie de momentul in care va fi nevoita sa apeleze la ajutoarele europene, relateaza Bloomberg.

Premierul grec, George Papandreou, a solicitat joi o intalnire cu Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI), care au convenit sa ofere Greciei ajutoare de 45 miliarde euro. Discutiile vor incepe la Atena pe 19 aprilie.

"Este vorba despre pregatirea unui program comun de finantare, in cazul in care va fi necesar si solicitat" de catre Grecia, a declarat vineri comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn.

Guvernele din zona euro incearca sa previna intrarea Greciei in incapacitate de plata si au oferit doua treimi din pachetul de ajutoare, pentru a sustine Grecia si pentru a proteja moneda unica.

Grecia trebuie sa faca rost de 11,6 miliarde euro pana la finalul lunii mai, iar Papandreou a spus ca actualele dobanzi percepute in piata nu sunt sustenabile.

"Grecia va ramane in recesiune pentru mai multi ani, ceea ce va face ca tintele de reducere a deficitului sa fie foarte greu de atins", a declarat Jonathan Loynes, economist in cadrul Capital Economics Ltd. "Nu ar fi surprinzator ca Grecia sa aiba nevoie de mai mult de 45 miliarde euro".

Cererea guvernului elen a venit dupa ce randamentele titlurilor de stat pe 10 ani au crescut joi la 7,319%, peste nivelul inregistrat inainte de anuntarea pachetului de salvare, pe 11 aprilie.

Papandreou a spus ca discutiile de la Atena nu inseamna ca Grecia activeaza ajutoarele europene, adaugand ca vrea sa contracteze, in continuare, banii de care are nevoie de pe pietele financiare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ministrii, #finante, #ue, #deficit , #stiri FMI