Ministrul elen de finante cere ca Grecia sa nu mai fie santajata si umilita

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 12:00
1059 citiri
Ministrul elen de finante cere ca Grecia sa nu mai fie santajata si umilita

Grecia a fost "santajata si umilita", a declarat ministrul de finante ale tarii, Evangelos Venizelos, subliniind ca, pentru ca aceasta situatie sa inceteze, tara trebuie sa avanseze in eforturile de reducere a deficitului. 

El urmeaza sa discute ulterior cu reprezentantii ai UE si ai FMI, in legatura cu deblocarea urmatoarei transe din imprumutul de salvare. Grecia are nevoie de acesti bani pana luna viitoare pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.

"Daca vrem sa stabilizam situatia, daca vrem sa evitam falimentul, daca vrem sa ramanem in centrul Zonei euro, daca vrem ca tara sa nu mai fie santajata si umilita - pentru ca niciun cetatean nu ar trebui sa fie nevoit sa suporte umilirea tarii sale - trebuie sa luam trei decizii strategice importante in cadrul strategiei noastre nationale", a subliniat Venizelos.

Potrivit lui, cele trei decizii sunt ca Grecia sa isi atinga obiectivele fiscale in 2011 si 2012, sa ajunga la excedente bugetare "cat mai curand posibil" si sa implementeze schimbari structurale care sa ii permita sa devina mai competitiva si productiva. De asemenea, oficialul i-a criticat pe liderii UE si FMI.

"Nu ar trebui sa fim tapul lor ispasitor sau o scuza usoara care va fi folosita de institutiile europene si internationale pentru a-si ascunde lipsa de competenta in administrarea crizei si in a oferi un raspuns complet si definitiv la atacurile impotriva euro, cea mai puternica moneda din lume", a spus el.

UE si FMI au convenit in mai anul trecut sa acorde Greciei un imprumut de urgenta de 110 miliarde de euro. Ei au ajuns in iunie la un acord asupra unui al doilea pachet de salvare, de 109 miliarde de euro, insa acesta nu a fost ratificat inca de parlamentele din mai multe tari din Zona euro. 

#Evangelos Venizelos, #grecia, #santaj, #criza , #stiri FMI