Ministrul francez de finante critica excedentul comercial al Germaniei

Luni, 15 Martie 2010, ora 12:45
1368 citiri
Ministrul francez de finante critica excedentul comercial al Germaniei

Ministrul francez de finante, Christine Lagarde, a declarat ca excedentul comercial al Germaniei ar putea deveni "insuportabil" pentru tarile vecine din zona euro, in cadrul unui interviu publicat luni de cotidianul Financial Times, citat de AFP, preluat de NewsIn.

"Este clar ca Germania a facut o treaba foarte buna in ultimii ani, ameliorand competitivitatea si exercitand presiuni puternice asupra costului cu mana de lucru", a explicat Lagarde. "Nu sunt sigura ca acesta este un model viabil pe termen lung pentru ansamblul zonei euro.

Este clar ca avem nevoie de un grad mai mare de convergenta", a adaugat ministrul francez. Lagarde a mai spus ca ideea unui fond monetar european, sustinuta de ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, nu reprezinta o prioritate pentru zona euro. Ideea infiintarii fondului monetar european, un mecanism realizat pe modelul Fondului Monetar International (FMI), pentru ajutarea tarilor din zona euro ce se confrunta cu probleme financiare, a aparut in urma crizei din Grecia.

Ministrul francez de finante sustine ca tarile din zona euro trebuie sa se asigure mai intai ca Grecia respecta masurile de austeritate la care s-a angajat si sa dea dovada de "putina creativitate si inovatie" in utilizarea regulamentelor europene pentru a reveni la disciplina bugetara. Ministrii de finante din Uniunea Europeana discuta luni despre posibile ajutoare pentru Grecia, ce se confrunta cu o datorie de 300 miliarde euro. 

#FMI, # Germania, # criza, # Grecia , #stiri FMI