Ministrul francez de finante, propus la sefia FMI de Marea Britanie

Duminica, 22 Mai 2011, ora 15:33
1120 citiri
Ministrul francez de finante, propus la sefia FMI de Marea Britanie

Ministrul francez de finante, Christine Lagarde este alegerea oficiala a omologului sau britanic, George Osborne pentru functia de director al Fondului Monetar International (FMI), dupa demisia lui Dominique Strauss-Kahn, informeaza NewsIn.

Intr-un comunicat citat de BBC, Osborne a apreciat ca ministrul francez este "de departe candidatul care se remarca".

El a precizat ca Lagarde ar fi aleasa pentru meritele sale, deoarece "este un ministru de finante extraordinar si a condus reuniunile ministrilor de finante G20 de anul acesta intr-un mod eficient si bazat pe consens".

De asemenea, ea "este un sustinator al tipurilor de masuri de austeritate fiscale" pe care Londra le considera necesare pentru refacerea economiilor majore ale lumii.

Surse din Trezorerie au precizat ca Lagarde va obtine, cu siguranta, si sustinerea guvernelor american si chinez.

Oficialul francez a fost laudat si de directorul interimar al FMI, John Lipsky, de guvernul italian, de ministrul suedez de finante si de presedintele Eurogrup Jean-Claude Juncker.

Daca va fi aleasa, Lagarde va deveni prima femeie care conduce Fondul, descris de multi drept "ultima solutie de creditare a lumii".

Foarte respectata, Lagarde a condus o firma de avocatura importanta din Chicago, inainte de a intra in politica franceza, in urma cu sase ani.

Ea s-a ocupat de comertul international si agricultura, inainte de presedintele Nicolas Sarkozy sa o numeasca ministru de finante, in 2007.

Lagarde a fost criticata dur pentru mai multe gafe, dar a reusit sa straluceasca pe fondul crizei financiare din 2008, cand a depus eforturi pentru un raspuns european coordonat.

In varsta de 55 de ani, ea este cunoscuta ca fiind foarte muncitoare, directa si un negociator abil. In 2009, revista Forbes a clasat-o pe locul 17 in topul celor mai influente femei din lume, in timp ce Financial Times a desemnat-o drept cel mai bun ministru de finante din UE.

Lagarde s-ar putea confrunta, insa, cu propriile probleme legale. Un procuror francez a avertizat recent ca o va ancheta pentru abuz de putere, intr-un proces din 2008 in care a fost implicat fostul politician si om de afaceri Bernard Tapie. Conducerea Fondului Monetar International (FMI) a anuntat vineri ca intentioneaza sa desemneze un nou director pana la sfarsitul lunii iunie. 

#chrisitne lagarde, # ministrul francez de finante, # marea britanie propunere sefia fmi, # sefia fmi, # conducerea fmi, # lagarde la conducerea fmi , #stiri FMI