Ministrul IMM-urilor: Impozitului forfetar ar trebui anulat

Marti, 23 Iunie 2009, ora 13:57
1974 citiri
Ministrul IMM-urilor: Impozitului forfetar ar trebui anulat

Ministrul IMM-urilor, Constantin Nita, a declarat marti, la un post de televiziune, ca impozitul forfetar nu trebuia introdus si ar trebui anulat, dar isi asuma ideea introducerii acestuia, cu precizarea ca el avea in vedere aplicarea intr-o perioada de crestere economica, relateaza NewsIn.

"Cartea economica spune ca impozitul forfetar se aplica in perioade de crestere economica. Cand s-a facut primul proiect de buget si programul de guvernare, Romania era in crestere economica.

Din acest motiv a fost introdus in programul de guvernare impozitul forfetar: pentru a scoate la suprafata evaziunea fiscala, pentru a stimula si asa mai departe", a spus Nita.

"Din punctul meu de vedere, (impozitul forfetar n.r.) ar trebui anulat sau pus un anumit prag, dar nu e treaba mea, ci a ministrului de finante, care trebuie sa faca o analiza cu Fondul Monetar International", a adaugat el.

Ministrul a mentionat ca impozitul forfetar nici "nu trebuia bagat".

"Daca trebuie sa-si asume cineva paternitatea pe ideea de impozit forfetar si introducerea lui in programul de guvernare, eu l-am facut, ca sa fie foarte clar", a afirmat Nita, la Realitatea FM.

El a subliniat, insa, ca ideea sa a fost ca doar firmele cu cifra de afacere anuala peste 50.000 euro sa plateasca acest impozit.

Declaratia ministrului vine in contextul in care introducerea impozitului forfetar a devenit subiect de polemica intre PD-L si PSD.

Vineri seara, prim-vicepresedintele PDL, Adriean Videanu, a declarat, la Realitatea TV, ca cel care a propus impozitul forfetar a fost "domnul Nita, in cadrul sedintei de Coalitie".

"Au avut sansa - v-o spun deschis - ca eu am lipsit in acea sedinta de Coalitie, ca impozitul forfetar nu se introducea", a sustinut Videanu.

La sfarsitul lunii mai, purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu-Duvaz, a spus ca impozitul forfetar "este si ramane o problema" care va trebuie rediscutata pentru anul viitor, deoarece rezultatele nu au fost cele asteptate, din contra, fapt care ar putea duce la "sufocarea" IMM-urilor.

De la 1 mai 2009, firmele care au o cifra de afaceri de cel mult 52.000 lei (circa 12.000 euro) platesc un impozit minim anual de 2.200 lei, sau 183,3 lei lunar. 

#buget, #fmi, #iimm, #impozit, #proiect, #uri , #stiri FMI