Misiunea FMI s-a incheiat. Vezi ce te asteapta in 2012

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 15:35
3000 citiri
Misiunea FMI s-a incheiat. Vezi ce te asteapta in 2012

Seful misiunii FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks, a precizat ca s-a ajuns la un nou acord cu autoritatile romane in ceea ce priveste cea de-a treia evaluare, urmand ca aceasta sa fie analizata de conducerea fondului la mijlocul lunii decembrie.

De asemenea, Franks a subliniat faptul ca progresele Romaniei au fost notabile, toate criteriile de performanta fiind indeplinite. Prin urmare, vor fi disponibilizate inca 475 de milioane de euro, asistenta din partea Fondului.

In ceea ce priveste cresterea economica din 2012, FMI estimeaza o prognoza de 1,8-2,3%, iar in 2011 aceasta va atinge pragul de 1,5%.

"De la ultima vizita in Romania, incertitudinile la nivel macroeconomic international au sporit semnificativ. Anticipam ca in anul 2011 cresterea se va mentine la aproximativ 1,5%, sustinuta de exporturi puternice, de un an agricol bun si de o modesta reluare a cresterii interne. Pentru anul 2012, perspectivele s-au inrautatit. Estimam o crestere intre 1,8 si 2,3% pentru anul viitor, conditionata de o mai buna absorbtie a fondurilor europene si a redresarii cererii interne", a spus Franks.

De asemenea, FMI a convenit cu Guvernul roman inghetarea salariilor din sectorul public si a pensiilor.

Cu toate acestea, in cazul in care evolutia veniturilor bugetare va permite, salariile si pensiile ar putea fi majorate limitat la jumatatea anului 2012.

"Am convenit ca in eventualitatea in care piata permite sa se aiba in vedere o majorare limitata a cresterii salariilor si pensiilor la jumatatea anului. Recomandam Guvernului cu tarie sa respecte legea responsabilitatii fiscale, care spune sa nu existe cresteri cu sase luni inainte de alegeri" a mai spus Franks.

Mai mult, autoritatile trebuie sa grabeasca procesul privatizarilor pentru ca Romania sa scape de sistemul in care "baietii destepti" se bucura de profituri nemeritate.

"Trebuie sa scapam definitiv de un sistem in care baietii destepti din sectorul public si sectorul privat se bucura de profituri nemeritate, in timp ce angajatii lor si publicul larg platesc aceste activitati ineficiente", a spus Franks.

Jeffrey Franks nu a scapat insa ocazia sa atraga atentia Guvernului asupra arieratelor intreprinderilor de stat care insumeaza 4% din PIB.

In acelasi timp, seful misiunii CE in Romania, Istvan Szekely, a subliniat in cadrul aceleiasi conferinte ca, in 2012, Comisia Europeana estimeaza o crestere economica de 2% si un deficit bugetar de 1,9-2,15 din PIB.

In opinia acestuia, un deficit de sub 3% este o tinta cruciala pentru Romania, care depinde in acelasi timp de politici atente ale cheltuielilor si de responsabilitate fiscala.

#concluzii fmi, #concluzii ce, #imprumut fmi romania, #prognoze crestere economica romania fmi, #deficit bugetar romania fmi, #jeffrey franks romania , #stiri FMI