Mitroi, despre aplicarea accizei: Ponta, Basescu si Isarescu joaca sah in trei, dar mutarea decisiva este la FMI

Joi, 19 Decembrie 2013, ora 14:00
1460 citiri
Mitroi, despre aplicarea accizei: Ponta, Basescu si Isarescu joaca sah in trei, dar mutarea decisiva este la FMI

Intrucat razboiul dintre Palatele privind aplicarea accizei la carburanti nu are nici un arbitru, prin neimplicarea BNR in acest scandal, tot FMI va fi factorul deciziv si in ceea ce priveste taxa suplimentara pe benzina si motorina, este de parere analistul financiar Adrian Mitroi.

"Este un cap de pod important acum. Adauga in ecuatie cel mai important lucru pentru care niciuna din parti, oricat ne-am chinui, nu avem argumente: nu stim exact care va fi evolutia imediata a economiei. Dupa un an surprinzator de bun, anul 2014 se anunta a fi un an mai dificil, iar necesarul nostru de crestere economica se bazeaza mult pe capaciatea noastra de investitii, in infrastructura in special. Noi nu avem bani suficienti pentru asa ceva. Din acest punct de vedere, o acciza suplimentara facea sens daca scopul ei era infrastructura" a declarat pentru Business24 secretarul general al CFA Romania, Adrian Mitroi.

In aceste conditii, amanarea aplicarii accizei este o masura de compromis binevenita pentru toti jucatorii de pe scena politica.

"Eu cred ca actorii au mai castigat ceva timp din doua motive: in primul rand, vor sa vada realitatea, confirmarea sau infirmarea tezelor lor, iar in al doilea rand, vor sa vada opinia arbitrului", sustine analistul.

Sah in trei, in asteptarea opiniei FMI

Intucat BNR este cea mai neutra in acesta ecuatie si nu poate sa faca acest arbitraj, analistul Mitroi considera ca de fapt toata aceasta situatie este un sah in trei care asteapta sa vada si opinia FMI.

"In ianuarie cand va veni misiunea FMI si CE, eu voi fi cel care isi asuma amanarea acestei taxe. Sunt convins ca taxa poate fi evitata complet. Acesta va fi obiectivul meu in discutiile cu FMI si CE" a declarat Traian Basescu.

Misiunea Fondului Monetar International (FMI), condusa de negociatorul-sef pentru Romania Erik de Vrijer, va veni la Bucuresti pe 15 ianuarie, pentru cea de-a saptea si a opta evaluare a acordului Stand By cu Romania.

In cadrul vizitei, programata sa se deruleze pana pe 29 ianuarie, vor fi analizate subiecte precum evolutiile recente ale economiei romanesti si bugetul pe 2013.

In ceea ce priveste atitudinea FMI vis a vis decizia Guvernului de a amana cu trei luni acciza la motorina si benzina, analistul nu are nici un fel de grija si considera ca Misiunea Fondului Monetar International va agrea aceasta decizie, insa va cere la schimb, o alta sursa de venituri.

"Daca Fondul Monetar International ageeaza masura de renuntare la acciza, atunci trebuie sa venim cu alte masuri. Cea mai importanta masura va fi eliminarea reducerii CAS. Aceasta este cea mai la indemana acum" sustine Mitroi.

Secretarul general al CFA Romania, considera insa ca FMI va fi extrem de atent cu acel deficit bugetar, care nu ne da capacitate de dezvoltare suficenta. Noi avem nevoie de extracapital, pentru ca 2014 nu va fi un an al disponibiliatii spectaculosa la creditare.

"Singura capacitate ramane politica de investitii publice care se poate face foarte bine pe proiectele mari de infrastructura, care sa adauge si sa ne pozitioneze mai bine din punct de vedere competitiv. Se intra intr-un ciclu economic post criza major. In acest ciclu, cartea noastra ramane agricultura, infrastructura si exporturile" concluzioneaza analistul.

#acciza carburanti, #promulgare buget de stat, #vizita FMI Romania , #stiri FMI