Modificarea Codului Muncii, dosar complet

Miercuri, 30 Martie 2005, ora 07:35
1000 citiri

Codul Muncii, care stabileste relatiile de munca intre angajatii si angajatorii de pe teritoriul Romaniei, a intrat in vigoare pe 1 martie 2003.In timpul negocierilor premergatoare adoptarii actului, patronatele au atras atentia ca unele prevederi sint depasite, dar interventia lor nu a fost incununata de succes. Pina la urma, din cauza presiunilor sindicale, guvernul Nastase a adoptat un document conform caruia angajatii au de patru ori mai multe drepturi decit obligatii.

Atit Uniunea Europeana, cit si Fondul Monetar International au cerut amendarea actului, insa deocamdata nu s-a rezolvat nimic. Conform angajamentelor pe care le avem cu FMI, Codul Muncii ar trebui schimbat pina la vara. Sindicatele si patronatul nu dau insa nici un semn ca s-ar apropia de o solutie de compromis.

Dupa alegerile de la sfirsitul anului trecut, o data cu schimbarea guvernantilor, patronii au inceput sa exercite presiuni pentru modificarea acelor prevederi din Cod care-i dezavantajeaza net in fata salariatilor.

Cererile patronilor vizeaza mai toate aspectele esentiale ale documentului, incepind cu modul de incheiere a contractelor de munca, numarul orelor de lucru si terminind cu raporturile dintre patroni si salariati.

Dintr-o analiza efectuata luna trecuta de Alianta pentru Dezvoltarea Economica a Romaniei (asociatie a patronilor romani - n.r.) reiese ca, in forma actuala, Codul Muncii favorizeaza angajatul. Astfel, din cele 298 de articole, 240 fac referire la obligatiile pe care angajatorii le au fata de salariati si doar 58 de articole - la obligatiile pe care le au angajatii.

Sursa:Evenimentul Zilei