Moody's: Economiile Greciei si Portugaliei s-ar putea confrunta cu o "moarte lenta"

Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 17:54
1725 citiri
Moody's: Economiile Greciei si Portugaliei s-ar putea confrunta cu o "moarte lenta"

Economia Greciei si cea a Portugaliei s-ar putea confrunta cu o "moarte lenta", in contextul in care guvernele trebuie sa aloce o parte mai mare din buget pentru acoperirea datoriilor, iar investitorii vor randamente mai mari pentru obligatiunile cumparate, sustine Moody's citat de Bloomberg, informeaza NewsIn.

"Guvernele au inca timp sa actioneze pentru a evita aceasta situatie, insa aceasta oportunitate de interventie nu va fi accesibila pe termen nelimitat", a precizat agentia de rating intr-un raport. "Portugalia are mai mult timp la dispozitie pentru a inversa aceasta tendinta, de aceea perspectiva ratingului 'Aa2' este negativa".

In schimb, Grecia are la dispozitie mult mai putin timp pentru a actiona, in principal pentru ca deteriorarea finantelor publice a fost mult mai dramatica in ultima vreme, potrivit Moody's.

Agentia a mai atras atentia asupra faptului ca riscul unei "morti subite", sub forma unei crize a balantei de plati, este "neglijabil".

Saptamana trecuta Grecia a primit vizita unor experti ai Comisiei Europene si ai Bancii Centrale Europene, care au examinat starea finantelor publice.

Incertitudinile privind nivelul datoriei publice grecesti, care a depasit in 2009 pragul de 100% din produsul intern brut, potrivit datelor FMI, s-au intensificat in ultimele luni.

In decembrie, cele trei mari agentii de rating au coborat in mod succesiv calificativul suvern al tarii.

Astfel, Fitch a coborat ratingul Greciei la BBB+, S&P, tot la BBB+, iar Moody's la A2.

 

#criza, #datorii, #economii, #grecia, #portugalia , #stiri FMI