Moody's: Guvernul va trebui sa sustina bancile ce nu au semnat acordul la Viena, in caz de probleme

Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 15:11
1358 citiri
Moody's: Guvernul va trebui sa sustina bancile ce nu au semnat acordul la Viena, in caz de probleme

Guvernul roman va trebui sa sustina bancile care nu au semnat acordul de la Viena in cazul unor probleme de lichiditate sau solvabilitate, ce ar putea aduce pierderi de 2-3% din PIB, cea mai dificila perioada fiind urmatoarele 18 luni, a declarat pentru NewsIn Kenneth Orchard, analist al Moody's.

"Daca vor aparea probleme legate de lichiditate sau rata solvabilitatii in sectorul bancar, atunci guvernul va fi cel care va trebui sa sustina bancile, insa pierderile vor deveni reale doar daca situatia se inrautateste", a spus Orchard.

In raportul Moody's publicat miercuri, agentia de rating mentioneaza ca "guverul roman va ramane punctul de sprijin pentru restul bancilor (care nu au semnat angajamentul de sustinere a subsidiarelor din Romania cu FMI, n.r.), ceea ce ar putea duce la o cristalizare a posibilelor pierderi in valoare de 2-3% din PIB".

De asemenea, raportul precizeaza ca sectorul bancar, in mare parte detinut de grupuri straine si bine capitalizat, se confrunta cu posibilitatea unei deteriorari rapide a activelor, in linie cu evolutia economiei, ceea ce ar putea ridica probleme de solvabilitate pentru banci.

Ingrijorarile Moody's sunt atenuate, intr-o anumita masura, de acordul dintre marile banci cu capital strain prezente in Romania, BNR, FMI si CE, prin care bancile se angajeaza sa pastreze niveluri adecvate de capital subsidiarelor si sa isi mentina expunerea pe Romania.

Angajamentul "ar trebui sa elimine riscul de lichiditate si sa asigure ca marea parte a sistemului financiar ramane solida", sustin analistii Moody's.

Pe de alta parte, raportul Moody's aminteste de o "constrangere suplimentara" pentru banca centrala de la inceputul lui 2009, pe fondul "incapacitatii guvernului de a se autofinanta la dobanzi rezonabile pe pietele locale".

"Aceasta situatie a fortat banca centrala sa injecteze lichiditate in sistemul bancar pentru a sustine licitatiile guvernului, in acelasi timp pastrand o politica monetara relativ stricta pentru a sustine moneda nationala", se arata in raport.

Agentia de rating a calificat ca medie capacitatea guvernului de a avea acces la finantare, dupa ce cheltuielile bugetare din toamna lui 2008 pe perioada alegerilor au coincis cu criza financiara internationala si au dus la probleme de finantare a deficitului bugetar.

"In conditiile in care fondurile de investitii pe termen lung, de exemplul fondurile de pensii, sunt putine in Romania, guvernul a fost obligat sa se indrepte catre imprumuturi pe termen scurt pe piata bancara si cea monetara.

Cu toate acestea, situatia s-a linistit in ultima perioada, odata ce lichiditatea in sistemul bancar s-a imbunatatit si mai multe fonduri UE/FMI au devenit disponibile", mai arata Moody's. 

 

#banci, # fmi, # solvabilitate, # acord , #stiri FMI