Moody's: Masurile de austeritate asigura virarea transelor de la FMI si UE

Luni, 21 Iunie 2010, ora 15:23
1449 citiri
Moody's: Masurile de austeritate asigura virarea transelor de la FMI si UE

Masurile de reducere a salariilor, pensiilor si ajutoarelor de somaj vor asigura virarea transelor de la FMI si Uniunea Europeana, care sunt esentiale pentru revitalizarea economiei si, de asemenea, vor sustine lichiditatea din sistemul bancar, considera analistul Moody's Nondas Nicolaides, precizeaza Mediafax.

"Guvernul a reusit sa aprobe un proiect care prevede taierea salariilor din sectorul public cu 25% si a pensiilor si ajutoarelor de somaj cu 15%. (...) Aceste masuri relativ dure si nepopulare, care fac parte din pachetul de austeritate anuntat de Guvern pentru atingerea tintei de deficit bugetar de 6,8% din PIB in acest an, vor asigura realizarea de plati de aproximativ 2 miliarde de euro in cadrul pachetului de la FMI si UE" , se arata intr-un raport realizat de Nicolaides.

Romania trebuie sa primeasca, la sfarsitul lunii iunie, cea de-a cincea transa de la FMI, in cadrul unui imprumut acordat pe doi ani, in valoare de aproximativ 850 milioane de euro.

Totodata, Uniunea Europeana ar trebui sa vireze in toamna acestui an cea de-a treia transa dintr-o facilitate de finantare, in valoare de circa 1,5 miliarde de euro.

Totodata, analistul Moody's mentioneaza ca agentia a revizuit recent estimarile privind evolutia economiei Romaniei la o contractie de 0,5%, partial ca urmare a pachetului de masuri de austeritate anuntat de Guvern.

Nicolaides arata ca masurile de austeritate vor amplifica dificultatile pentru calitatea activelor bancilor locale si vor exercita presiuni suplimentare asupra profitabilitatii pe termen scurt spre mediu a institutiilor de credit.

"Anticipam ca bancile vor administra proactiv facilitatile de creditare acordate angajatilor din sectorul public, in principal prin facilitati de restructurare, pentru a minimiza posibilele efecte asupra performantei financiare a bancilor", se mai spune in raportul Moody's.

Agentia anticipeaza o crestere a creditelor neperformante din cauza situatiei angajatilor din sectorul public, ceea ce va afecta costul creditarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#austeritate, #ce, #economie, #fmi, #masuri, #transe , #stiri FMI