Moody's: Noul guvern trebuie sa apeleze la FMI si UE

Vineri, 05 Decembrie 2008, ora 11:12
828 citiri

Pentru ocolirea majorarii taxelor si finantarea deficitului bugetar in crestere, noul guvern ar putea fi nevoit sa apeleze la fonduri de urgenta din partea Fondului Monetar International (FMI) sau Uniunii Europene (UE), sustine analistul Moody's pentru Europa de Est, Kenneth Orchard.

Deficitul bugetar al Romaniei a depasit la sfarsitul lunii noiembrie tinta anuala de 2,3% ajungand pana la 2,9 % din Produsul Intern Brut (PIB), pe fondul scaderilor inregistrate de incasari, pana la 1,3 miliarde de euro, sub nivelul programat, din cauza crizei financiare, informeaza Business Standard.

"Veniturile la bugetul de stat au scazut luna trecuta, in primul rand din cauza accesului restrictionat la creditare al agentilor economici, iar deficitul bugetar a depasit tinta anuala de 2,3% din PIB, ajungand la 2,9%. Am propus in sedinta de Guvern un program de reducere a cheltuielilor", a declarat Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Kenneth Orchard a mai declarat ca prognoza Moody's pentru deficitul bugetar al Romaniei era deja de 3,4% din PIB pentru 2008 iar pentru 2009 de 4,9%. Potrivit datelor din noiembrie, estimarile Moody's arata ca cifrele vor fi mai mari.

Ministerul Finantelor a anuntat ca pentru a strange bani, va emite in decembrie certificate de trezorerie in valoare de 2,8 miliarde de lei si obligatiuni in lei pe trei si cinci ani in valoare de 600 milioane lei, in vederea finantarii datoriei publice.